Soja, ärtproteiner etc

Soja, ärtproteiner etc

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Växtproteiner ››
Av    Soja, ärtproteiner etc
  Pia    

Soja, ärtproteiner etc


Inga fler än jag som vill diskutera detta?

Har lite svårt att hitta färdiga saker pga mina överkänsligheter/allergier. Soja, Ärt/Bönprotein (sojalecitin), nötter, lactos, gluten/vete (vetestärkelse), tomat, morötter, allt som korsreagerar på nötter

/Pia

Soja, ärtproteiner etc  skrevs maj 2002

  Birgitta    
HejPia!
Jag har samma problem , fick reda på det för ett år sedan då hela jag var full av infekterat eksem . slutade med allt som har med mjölk-vete-soja-nötter-röda grönsaker och frukter- e412 mm och idag är det väl bättre men inte riktigt bra..MVH BirgittaSkrevs juni 2002

  Therese    
Jag har samma problem!! Men ett tips är Faluråg rut. Det är ej tillagat i någon fabrik där vete har behandlats. Men om du är allergisk mot gluten också så går det ju inte.. Men jag vet hur de är. Om man är allergisk mot både vetestärkelse & ärtproteiner så är det kört vad det gäller färdiga mixer och bakat bröd. USELT!
Jag vet inte om brödet innehåller mjölk men de är ju bara att kolla upp.


Skrevs februari 2003

  Angela    
När jag pratar med folk och säger att jag är allergisk mot många frukter och grönsaker tittar dom konstigt.... känner mig grymt ensam! Har jättesvårt att äta enligt tallriksmodellen. Inte kul att fylla halva tallriken med broccoli jämt juh! kram

Skrevs oktober 2003

  Helena    
Hej, jag är gluten,vete,mjölk och soja allergisk/intolernat, men trots att jag utesluter detta mår jag inte bra i magen. Funderar på grönsaker eller om det kan va nåt annat. Undrar hur ni fått veta vilka grönsaker ni inte tål eller om ni bara testat själva.
MVH helena


Skrevs juli 2005

  helena    
Hej
Förstår situationen! Vi har en son som inte heller tål något av dina saker. Kom på attvi för inte så länge sedan fick reklam från Molias om deras naturligt gluten o vete fria bröd. Och där fanns faktistkt bröd vår son tålde.
Du Har kanske redan sett detta, men här är iallafall deras adress; www.molias.com
Hoppas att du hittar något.
mvh Helena


Skrevs februari 2006

  Marie    
Hej!Min dotter har liknande problem med frukt o grönsaker(tål inte heller mjölk, vete, gluten, ris. Och soja, ägg och baljväxter har vi inte vågat prova alls) och efter en massa sökande har jag kommit fram till att hon reagerar på det som korsreagerar med Björkpollen (fast hon inte än har blivit utsatt för det..hon är inte 1 år än). Och det är mycket: Rå potatis, morot, paprika tomat, jordgubbar, jordnöt,selleri,palsternacka,kålrot. Stenfrukter (persika, aprikos, nektarin, plommon, biggarå, körsbär, mango, hallon, åkerbär, björnbär, mandel, avocado, hjortron), Kärnfrukter(äpple, päron, vindruvor,passionsfrukt,kiwi. Nötter (främst hasselnöt o valnöt), man ska även se upp med kryddor som peppar, vanilj, kanel, curry o senap.
Om man sen inte tål Gräs; så kan man reagera på Vete, tomat, bönor, linser, gröna ärter. Och tål man inte Gråbo, så korsar man kanske med banan, melon, persilja, purjo, selleri, solrosfrö, fänkål,morot, paprika, vitlök, anis, oregano, koriander, kamomill, muskot, vitpeppar och curry. SÅ det är en djungel.
VI har kommit fram till dessa frukter (som inte "korsar" med i allafall björk, gräs o gråbo),
SVARTA VINBÄR, BLÅBÄR, ANANAS, KOKOS och CITRUSFRUKTER. (BANAN o MELON korsar inte heller med björk). AV Grönsakerna verkar det vara KOKT POTATIS, MAJS, BLOMKÅL oc BROCCOLI som är "snällast" ur allergisynpunkt. En del kan tydligen också tåla vissa frukter/grönsaker kokade (tex som kräm, eller i mat) då den kemiska "uppsättningen" ändrats.
Tips till dej som sökte färdiga produkter är Oldana (har flera produkter gjorda bara på majs o ris), Mixwell (har mixer utan vetestärkelse), Loprofin (kex o sånt) också Rapsy förstås.
Undrar också om ni som inte tål varken mjölk, vete eler gluten klarar av Oatlys produkter tex Havremjölken? Innehåller den spår av vete...? Tycker att min dotter reagerar på den ..men samtidigt är det ju lite konstigt..är den inte "ren"?


Skrevs april 2006

  Malin    
Hej Pia.... Förstår ditt dilemma, med att hitta färdig-mat ute i affärerna.. Jag har nämligen en son som är multipel födoämnesallergiker, men har också astma, pollen- och pälsdjursallergi.
Tyvärr är det så att när man har en så begränsad kost, blir det till att själv ställa sig vid spisen. Fördelen är ju då att man vet exakt vad man stoppar i sig... Så till min son köper jag aldrig något "färdigt", utan gör allt själv...
Men visst hade varit skönt att få slippa det någon gång... *ler* och göra som "alla andra", bara slinka in på ICA och köpa något färdigt.... Men, tyvärr....


Till dig som undrade över solhavren..... Min son tål solhavre och detta trots sin allergi (se ovan). Tyvärr har det nu dessvärre visat sig att han inte tål havre något vidare, utan får eksem av detta. Vi försöker hålla det nere på minimal nivå, då vi inte kan ta bort havren helt pga minimal kost.

Lycka till med er mat!! =O)

/Malin


Skrevs april 2006

  Pia    
Hej,
Tack för svaren! Nuförtiden så har jag lärt mig hitta lite bättre vad jag kan äta och inte, dessutom har allergierna faktiskt blivit bättre (peppar peppar), första inlägget skrev jag som sagt 2003 ;)

När det gäller Havremjölken så tålde jag inte den första året jag åt glutenfritt (magen var väl inte tillräckligt läkt), men numera är det inga problem med det.

Korsallergier är riktigt trist, det begränsar frukt och grönt intaget ganska kraftigt :-/ Om man är lite äldre så kan det dock löna sig att prov-äta ngt litet ibland, numera tål jag tex avocado och banan igen (korsreagerade på min latexallergi tidigare) samt päron (dock ej de flesta äppelsorter och mer än en persika/nectarin åt gången pga björkallergin). Mao allergin kan försvinna med åren (och dyka upp i ny form om man har otur).
/Pia

Skrevs maj 2006

  Maria    
Jag har också svårt att äta enligt tallriksmodellen - som någon skrev, inte kul at bara äta broccoli... Är allergisk mot det mesta: gluten, soja, ärtor-bönor, curry, spiskummin, de flesta frukter (kan äta banan, citrus och EN sorts äpple), massor av grönsaker och dessutom pollen och pälsdjur. Inget kul alls :(. Det var inget som växte bort i tonåren, som alla läkare sa, utan det blir bara värre och värre hela tiden. Gluten fick jag reda på för ett år sedan. Det är väl bara att lära sig leva med det... Men kul är det inte!
/Maria


Skrevs september 2006

  Marie    
Hej Maria, har du provat att äta ananas och vinbär? Det verkar vara två saker som inte "korsar" med andra. Värt att prova.
Min tjej, som nu hunnit bli nästan 1½ år tål dom, fast hon inte tål så mycket annat.


Skrevs september 2006

  Maria    
Hej Marie!
Vinbär kan jag äta - alla bär funkar faktiskt! Men ananas är jag tyvätt allergisk mot... Konserverad går bra men inte färsk :(. Tack för tipset ändå!
/Maria


Skrevs september 2006

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMarabou mandel/vete/nötte nydietist07 dagar
New TopicSanta Maria tex mex dip ostriskLouise112 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade