Mellanmål på dagis - tips

Mellanmål på dagis - tips

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Allergiska barn ››
Av    Mellanmål på dagis - tips
  Olivia    

Mellanmål på dagis - tips


Hej!
Min tvååring är allergisk mot sädesslagen, mjölkprotein, ägg och soja.
Vi har eliminerat dessa men fortsatt med vetestärkelse då dietisten rekommenderade detta. Nu har hans utslag blivit värre och jag tänker att jag nog borde testa att ta bort vetestärkelsen ändå.
Mitt problem blir vad jag ersätter med. Hemma går ju bra, men på dagis? De tycker att allt är jättekomplicerat redan. Jag har möte med dem nästa vecka, vad kan jag föreslå som mellanmål? (de har"nolltolerans" mot socker/juice)

Även uppenbara och självklara förslag tas tacksamt emot :)

Mellanmål på dagis - tips  skrevs maj 2013


Louise M (dietist)
   
rekommendationen för mellanmål i förskolan är ganska okomplicerad se nedan. Angående nolltolerans mot socker så finns t ex en naturlig sötma av mjölksocker i mjölk/fil/youghurt. När man gör ersättningar behöver detta kompenseras för smakens skull och då blir det ofta någon form av juice eller socker och det får de nog acceptera, varför ska han vara "extra utan" allt när de andra inte behöver det? Jag har utgått från att det bara är soja som du skriver och det innefattar inte övriga baljväxter.
Här är enkla förslag på hur det kan se ut

Mellanmål utan sädesslagen, mjölk, ägg och soja

mjölk/ fil/ yoghurt/ choklad/
alternativ:
berikad risdryck, Rapsy Frutty sötad eller osötad (den sötade rekommenderas som fil/yoghurt, se ovan om sötning),

frukt / bär

bröd
alternativ:
Schär pan carré vitt skivat bröd
Semper grovknäcke
Wasa knäcke glutenfritt
Olda spröda risbröd

matfett
mjölkfritt

pålägg
Alternativ:
kaviar
Arboga gluten/mjölkfri pastej utan soja o ägg
http://scan.se/produkter/palagg/ utan gluten mjölk ägg soja

grönsak

Skrevs maj 2013

  Olivia    
Tack!
Hade aldrig hört talas om rapsy frutty, ska beställa hem och prova! Och att det finns ett mjukt köpbröd är ju fantastiskt.
Jag stångar mig blodig mot deras nolltolerans. Vatten får han dricka och pålägget ska vara magert. Helt galet. Om jag inte får bättre respons nu nästa vecka så går jag över huvet på dem.
Tack igen!


Skrevs maj 2013


Louise M (dietist)
   
De har ett ansvar att han ska få i sig den energi och näring han behöver. När mjölkprodukterna försvinner så betyder det att den näringen försvinner och den behöver kompenseras, det duger inte med vatten. När det gäller "utrymmet" alltså socker och sötade produkter så står det i livsmedelsverkets riktlinjer:

Socker…
Man kan äta socker i små mängder och ändå ha bra matvanor.
------------------------------
I detta fall måste de göra avkall på sin nolltolerans om han ska få i sig den energi han behöver. Det är bara att räkna - hur många kalorier är det i t ex mjölken? och det tar de bort utan att kompensera för bortfallet, inte alldeles hälsosamt tänkt.....


Skrevs maj 2013

  Olivia    
Ja, så har jag också tänkt. Gud så skönt att se att jag inte är ensam om det! Jag tog det som en självklarhet att de skulle bortse från sin nolltolerans i enskilda fall, men icke.
Dietisten tycker att jag ska kompensera på kvällstid då dagis strular, så att jag slipper gå omkring och vara arg på det, men det tycker jag är direkt fel. Dels då han är hungrig och ofta trött då jag hämtar på dagis och dels för att jag vill skapa sunda matvanor, inte proppa honom full hela kvällen.
Jag tänker ligga på tills dagis ändrar sig, annars får jag hitta nån annan förskola.
Ja ja, skönt att få prata av sig.


Skrevs maj 2013


Louise M (dietist)
   
Du kan hänvisa till livsmedelsverkets riktlinjer och de kan ju ringa livsmedelsverket och fråga
Det står också i råden:
"Om man följer råden får man en hälsosam sammansättning på maten och ett bra innehåll av vitaminer och mineraler. Men vi vill betona att man kan äta hälsosamt på flera sätt. Även om man inte följer alla råd är det möjligt att sätta ihop en matsedel med bra näringsinnehåll, men det är då viktigt att kompensera näringsmässigt för de ändringar man gör."

Den sista meningen talar just om vad som gäller om man ändrar

Stå på dig och lycka till!

Skrevs maj 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej!
Jag stöder de ovanstående om att du ska stå på dig.Om du inte når fram där så får du gå en nivå ovanför och lägga fram argumenten som du fått här.
Tyvärr ska du inte använda risdryck till barn under 6 år pga det höga arsenikinnehållet i dem. Kanske går det att använda kokosmjölk istället för det i en smoothie?
Vad gäller sädesslagsallergi så är du inte den första som har problem med att dietisterna säger att de med veteproteinallergi kan äta vetestärkelse. Hittills har jag träffat två personer med veteproteinallergi och de kan INTE äta vetestärkelse de heller... dietisterna rabblar bara ur läroboken och har inte en j-a aning om vad de pratar om.... (sur som ättika är jag ang det)
Står det inte någonstans i din kommuns kostpolicy i skolan om hur mycket energi/näring som kosten på dagis/skola ska stå för? Då är det bara att be dem göra en energiberäkning på det som de tycker han ska äta hos dem och se om det når målet. Om inte, bryter de mot lagen. Då kanske de blir tjänstvilligare? Mohahahaha
(Verkligen tråkigt att behöva kämpa men tyvärr verkar det vara så för oss som har allergiska barn) .


Skrevs maj 2013

  Olivia    
Hej! Tack för ditt svar. Ja det kända väldigt onödigt att till råda på allt också behöva kämpa så hårt mot alla olika instanser.
Sonens dietist sa att det är ok att dricka upp till två glas rismjölk om dagen. Jag ifrågasatte det med livsmedelsverkets råd som du skrev men hon sa att dietisternas riksförbund? eller dylikt kommit fram till detta och att det var ok i den mängden.
Vi varierar nu ris, mandel, kokosmjölk och juice hemma. På dagis har han fått vatten fram tills igår då han berättade att han fått rismjölk och att det hade varit gott. Han gillar inte den osötade så jag förmodar att något ändrats, ska fråga idag.
Jag har fått loss kostplanen för den stadsdelen vi bor i samt de särskilda bestämmelser min förskolegrupp lagt till. Sitter och markerar meningar i den för fullt :-)
De säger emot sig själva på flera ställen. Känner mig försiktigt optimistisk.


Skrevs maj 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Jättebra!
Det är livsmedelsverket som har gått ut med uttalandet om rismjölk i typ jan/feb i år så om din dietist inte jobbar under pågående utbildning så är hennes info från tidigare datum. Annars går ju dietisterna emot livsmedelsverket och det kan de väl inte göra? (Mohahaha, ursäkta min negativa syn på dietister men hittills har jag bara fått problem av dem) . Det finns säkert bra dietister också men de brukar ju följa livsmedelsverkets råd och rön slaviskt och om verket har fel ( t ex vetestärkelse) kan man ju stånga sig blodig mot dem.... :-(
Gå in på livsmedelsverkets sida och läs själv. Senast jag kollade stod det åtminstone att man INTE skulle ge rismjölk till barn under 6 år. Min son är 5 år så vi har nu bytt till vatten på dagis. Han är jättenöjd med det!
Berätta gärna vidare hur det går för er så kanske vi på forumet kan hjälpa till och stötta framöver också!


Skrevs maj 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
För ytterligare stöd så finns det forum på Fb som pratar om mjölkproteinallergier samt en grupp med naturligt glutenfritt. Jag förstår att du inte har problem med gluten men eftersom du inte kan använda något av sädesslagen och ej heller vetestärkelse så blir det ju bara de naturligt glutenfria mjölerna kvar - men de kan man göra mycket med. Misströsta inte! :-)


Skrevs maj 2013

  Olivia    
Tack för tipsen!
Vi har varit sjuka och dagispersonalen har varit sjuka så jag har fortfarande inte fått något möte. vi skulle ha haft möte idag, men Nä, nästa tisdag hade de ändrat till utan att informera mig. Känner att tiden rinner iväg..

Ang rismjölk så hade jag redan läst på livsmedelsverket när jag pratade med dietisten. Hon var medveten om deras restriktion men menade på att upp till två glas per dag var ok även för yngre barn om man räknade på mängden skadliga ämnen, typ arsenik.
Jag litar på henne i det, men är mer restriktiv ändå då jag inte tror att något "ersättningslivsmedel" ska få så stor del av kosten.

Kommer tillbaka och uppdaterar när jag haft mötet.


Skrevs juni 2013

  Olivia    
Nu har jag äntligen haft mötet.
De ska nu ge honom hemmagjord smoothie med frukt/bär och kokosmjölk och smörgås till mellanmål.
De ska även ge 80% smör istället för 40 som han får nu.

Jag känner mig nöjd med det.

Ska börja provocera sädesslagen om nån månad på semestern och har fått en tid i juli för att utreda pollen/astma. Känns som att det börjar gå framåt igen :-)Skrevs juni 2013

  Olivia    
Tillbaka igen! Mötet i våras gick ju otippat bra, men tyvärr implementerades ingenting av det vi bestämt efteråt, det var tillbaka till vatten och riskaka redan dagen efter. Jag var tvungen att bli riktigt arg och skälla på en stackars pedagog innan de bättrade sig. Så sista veckan på dagis var inte så rolig.

Nu har vi haft ytterligare ett möte för att inleda hösten på ett bättre sätt. Det var igår morse. Det var ok.
Men sen när jag hämtar står det på min sons matlapp (vi för mat dagbok) att han fått stekt ägg. Fick det bekräftat nu på morgonen.

Så min fråga blir, ni som har allergiska barn på dagis/skola, har ni några tips på hur man gör personalen mer medveten?
Har ni armband på barnen? Sätter upp lappar? Eller ska man kunna förvänta sig att de klarar detta ändå?

Skrevs augusti 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
På mitt dagis skiter dom fullständigt i våra order om dotterns allergi :-(
Skulle gärna vilja komma i kontakt med dig TS! [email protected] är min mailadress Mvh Sofie :-)


Skrevs oktober 2015

  Gäst K (Gästkonto)    
På mitt dagis skiter dom fullständigt i våra order om dotterns allergi :-(
Skulle gärna vilja komma i kontakt med dig TS! [email protected] är min mailadress Mvh Sofie :-)


Skrevs oktober 2015

  Olivia    
Mailar dig Sofie.

Vi bytte dagis strax efter mitt senaste inlägg. Det var svårt i stunden, men efter ett par månader på det nya hade han gått upp ett kilo! Kan bara konstatera att det är en väldig skillnad på bemötandet i olika förskolor.
Vi har sedan dess bytt igen och dagiset min son går på nu är fantastiskt. Han får likadan mat som de andra (till utseendet) fast med råvaror han tål. Till och med pannkakor lycka de trolla ihop.

Mitt råd till andra är att ringa enhetscheferna i ert område och vid behov även personen som har hand om extra resurser. Fråga om de har en förskola med tidigare erfarenheter av allergier och eget kök. Kräv att få sätta dit barn där. Finns ingen sådan förskola så ska ni kräva en extra resurs som ser till ert barn vid mat o dylikt tills problemen är lösta.Skrevs oktober 2015

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMarabou mandel/vete/nötte nydietist07 dagar
New TopicSanta Maria tex mex dip ostriskLouise112 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade