Havremust

Annons...
Slippa annonser?

Havremust

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Allergiska barn ››
Av    Havremust
  Marianne    

Havremust


Vi har två pojkar som båda var mjölkproteinallergiska som barn (för han som är 8 år växte allergin bort när han var ca 2 år, men den yngre som är 6 år är fortfarande mjölkallergiker). Vi kokade välling på havremust och Nutramigen när de var små och tyckte det gick mycket bra! Vi brukade koka havremusten i förväg och förvara i försluten vällingflaska i kylskåpet och sedan göra värma den i mikron och blanda med Nutramigen när det var dags att äta. När detta ska blandas måste man ta en bunke eller motsvarande för att vispa ihop. (Vi brukade använda en sorts plastbehållare som följde med en stavmixer vi köpt, var alldeles lamgom stor för ändamålet!) När man kokar havremusten måste man stå och vispa och kolla den hela tiden eftersom den har lätt att koka över. Tar inte alls lång tid, bara några minuter Oftast vet man ju hur många vällingflaskor barnet äter per dag och kan göra iordning den havremust som behövs i förväg, så blir det bara en gång/dag man måste koka detta. ! Rent näringsmässigt tror jag att det är bättre att göra vällingen på havremust och mjölkersättning tillsammans! För övrigt så fick vi jättebra information från de dietister vi träffade på barnmottagningen på vårt sjukhus när barnen fick sin resp. diagnos, fick även med recepthäften på mat (inkl. hur man kokar vällingen!)
Tips på bra mellanmål för mjölkallergiker är Alpro gjord av soja, som man kan säga är en ersättning för yoghurt och motsvarande.
Marianne

Havremust  skrevs september 2006

  Marie    
Hej! Efter vad jag förstått så är det inte ur näringssynpunkt man kokar havremustredning, risredning osv till mjölkersättningarna, utan helt enkelt för att det ska mätta bättre. Tex har vi fått rådet (från dietist) att blanda i Profylac pulver i havregrynsgröten för att få ett bättre näringsinnehåll. Och även i annan mat om det går, då Profylacen (och förmodligen nutramigenet också) innehåller en bra bas om man är multiallergisk.

Skrevs september 2006

  Marianne    
Exakt som du säger att man blandar havremusten med mjölkersättningen för att ge mättnad! Vårt äldre barn ökade inte i vikt som han skulle, när han var ca 6 månader, och då fick vi rådet av dietisten att även energiberika vällingen med rapsolja.

För det yngre barnet provade vi en period med Profylac, men sedan visade det sig att han tålde Nutramigen så då fortsatte vi med det. I alla fall fick vi jättebra broschyrer från resp. företag som gör dessa mjölkersättningar där det stod flertal olika matrecept och förslag hur man kan tillsätta ersättningen i den vanliga maten så att barnen får i sig den mängd mjölkersättningen de behöver! Det är nog individuellt hur det sedan fungerar bäst att tillsätta ersättningen, t ex drack ett av barnen, när han blev större, en stor flaska välling morgon och kväll och då räckte det med att vi gav all mjölkersättnig i vällingen.

Skrevs september 2006

  Carina    
Jag håller helt med. Inte ska man strunta i havremusten, det tar bara några minuter att koka den. Vi har dessutom rationaliserat och blandar nutramigen innan vi kyler morgonmålet och det fungerar jättebra. Vanlig välling är järnberikad och havremusten har hög järnhalt. Fråga dietisten om havremusten verkligen bara är ett förtjockningsmedel...

Skrevs september 2006

  Marie    
Hej! Det är klart att det är bra med så mycket "mat" som möjligt, speciellt för de som inte tål allt. Men jag tror inte havremusten har nån större betydelse i sammanhanget (om det inte är för att barnet inte blir mätt annars). Drar den slutsatsen då vi fått rådet att berika all mat med profylacen, och speciellt havregrynsgröten då den inte ger så mycket näring annars!!? (Det låter ju som tvärtom då..?)
Men självklart är det bra att koka havremust till vällingen (tyvärr finns det ju ingen helt vetefri, så det funkar inte för oss) för att få den mera matig.
Ville bara säga att det funkar utan också.


Skrevs september 2006

  Maria    
Hej Carina!
Jag undrar dock om inte det är för den spjälkade mjölken i nutran som man ska ha i nutran när den är ljummen (för näringsinnehållets skull) Jag kokar morgon och kvällsnutran samtidigt. 3dl vatten + 3 msk havremust. Sedan häller jag i 2 dl solhavre (så blir den kallare fortare) och väntar tills fingerljumt och har sedan i nutran. På morgonen micrar jag bara flaskan i 1 minut så blir den drickklar.

Mvh
Maria


Skrevs september 2006

  Carina    
Hej Maria K
Ja, jag tror också att det finns nån anledning till att vätskan ska vara ättemperatur innan man blandar i nutran. Vi gör precis som ni men har vatten istället för Solhavren. Hur många mått nutra sätter ni i? Jag tänker att nutran är istället för mjölk/solhavre. Är det fel kanske... Mvh Carina


Skrevs september 2006

  Maria    
Hej Carina!
Ibland läser man lite fort :). Vi har 12 mått nutra. Man borde ju faktiskt ta fler mått och strunta i solhavren. Blir ju lite billigare då. Får testa och se om pojken märker något. Men det är ju bra att koka i vattnet, det kokar inte fast lite lätt då.

Mvh
Maria


Skrevs september 2006

  Carina    
Hej igen Maria K!
Jag vet faktiskt inte var jag har fått receptet på Nutra/Havremust-vällingen. Det har aldrig varit några problem med överkokning eller klimpbildning, så vi är nöjda. Nu har jag kollat; på Mead Johnsons hemsida (http://www.meadjohnson.se) står det att "Barn över året behöver ca 6 dl Nutramigen om dagen för att få ett adekvat näringsintag. Om barnet inte dricker Nutramigen som mjölk, välling eller äter som gröt, kan man berika maten med Nutramigenpulver istället, se matsedelsförslag. 6 dl Nutramigen lösning motsvarar 18 dosmått Nutramigenpulver." Så jag ska också öka på med nån extra skopa... Hälsningar Carina


Skrevs september 2006

  Marie    
Man kan även blanda i av grötpulver i mjölkersättningen, som tex ekogo eller sinlac. Som båda är mjölkfria. Fick tipset efter att ha varit i kontakt med dem via internet. Tyvärr funkade det inte för oss, då lilltjejen visade sig vara allergisk även mot vete (ekogo) och fruktkärnmjöl(sinlac).

Skrevs september 2006

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicEra bästa tips från naturens skafferi nyJohan112,9 timmar
New TopicAllergisk mot mjölkprotein, kan man ät... nyJohan113 timmar
New TopicSemestermat nyanna_winer217,3 timmar
New TopicHerbalife återkallar proteinbar vanilj-... nydietist117,4 timmar
New TopicJordgubbar med tillbehör nyJohan36 dagar
New TopicGlass till alla nyanna_winer07 dagar
New TopicMorotskaka?anna_winer211 dagar
New TopicProteinFabrikken Big 100dietist211 dagar
New TopicVegansk och glutenfri lunch i Helsingborganna_winer311 dagar
New TopicE471, E472a?Marie612 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2022 (23 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade