Maten, tarmfloran och din hälsa

Maten, tarmfloran och din hälsa

0 gillar 0 Maten, tarmfloran och din hälsa
Mycket fibrer, mindre fett och mindre animaliskt protein verkar ge en bra tarmflora som är gynnsam för hälsan. Livsmedelsverket har sammanställt kunskapsläget om hur mikroorganismer och olika kemiska ämnen i maten påverkar tarmfloran.

De senaste årens forskning visar att tarmflorans sammansättning av bakterier och andra mikroorganismer, och hur de fungerar, har stor betydelse för hur man mår.

Det här är ett viktigt område och det finns ett stort intresse hos konsumenter om mat och tarmflora. Kostråden, som lyfter fram mat med mycket fibrer från vegetabilier och fullkornsprodukter, samt mindre fett och mindre animaliskt protein tycks kunna kopplas till en tarmflora som gynnar hälsan.

Förutom bakterier och andra mikroorganismer/näringsämnen kan andra ämnen i maten påverka tarmflorans sammansättning och funktion. Några exempel är livsmedelstillsatser, organiska miljögifter, tungmetaller och mögelgifter.

Tarmfloran med sin stora genetiska variation är ett av kroppens största organ. Den utgör en viktig del i vårt immunförsvar och står för en stor del av kroppens ämnesomsättning, bl.a. genom att bryta ned fibrer i tjocktarmen. De senaste årens forskning har hävdat att en förändring i tarmflorans sammansättning och/eller funktion kan kopplas till flera olika sjukdomar, alltifrån olika magrelaterade åkommor till neurologiska, psykiatriska och autoimmuna sjukdomar. Med mer.

Tarmfloran kan ses som ett ekosystem med i huvudsak ett antal dominerande grupper av bakterier, medan det i detalj är en enorm variation i sammansättningen hos olika individer. Tarmfloran består också av mikrosvampar, andra organismer och virus. Det är i dagsläget oklart om dessa mikroorganismer har en skyddande roll och/eller kan vara en bidragande orsak till uppkomst av sjukdomar. Sammansättningen i tarmen är till viss del genetiskt betingad men beror framför allt på matvanor, medicinering, ålder och miljön.

Bra matvanor med hög andel kostfibrer/kolhydrater men lägre andel fett och animaliskt protein verkar vara kopplade till en tarmflora som är bättre för hälsan. En artrikare tarmflora kan vara en av förklaringarna till detta, enligt flera studier. Maten kan påverka tarmflorans sammansättning på både kort och lång sikt. Samtidigt som ämnen i maten, livsmedelstillsatser, organiska miljögifter, tungmetaller och mögelgifter kan ha en negativ påverkan på tarmfloran.

Källa Livsmedelsverket
Maten, tarmfloran och din hälsa
Maten, tarmfloran och din hälsa Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Maten, tarmfloran och din hälsa© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade