Det var inte förrän i början av 1950-talet som bullbakandet i hemmen tog fart på allvar. Med bättre ekonomi hade man också bättre råd och bullen förvandlades från en lyxvara till en "fikafavorit". Dessutom hade inte kvinnorna kommit ut i arbetslivet i någon större utsträckning - dåtidens husmödrar arbetade i hemmen och de hade tid eller tog sig tid att baka både kanelbullar och andra goda kakor till kaffekalasen.
Den snurrade bullformen är den vanligaste, men det finns också de som är som en knut. Den senare är ”sannolikt” äldre än snurran. Knutbullen är väldigt gammal, den finns att hitta om man går tillbaks till 1700-talet. Och kanske även 1600-talet om man tittar i högreståndsmiljö.
Att kanelbullen blivit så stor hänger ihop med det svenska fikat. Att vi började med det hänger ihop med vedspisens utveckling, man hade en ständigt varm ugn och man därför kan baka väldigt lätt. Och inte som det var tidigare när man var tvungen att elda i ordning ugnen åtminstone en dag i förväg. Kanelbullens dag den 4e oktober är en återkommande höjdpunkt för många.
På de senare åren har det blivit väldigt populärt att äta glutenfritt, och därmed även glutenfria kanelbullar. Inte bara de med diagnos för Celiaki vill baka glutenfria kanelbullar utan även många som ur andra hälsosynpunkter önskar glutenfritt. Det finns många olika recept på glutenfria kanelbullar.
Några recept på goda glutenfria kladdkakor för allergiker finns nedan. Alla är inte glutenfria, och flera är fria från ägg, mjölk eller soja. Titta efter de recept som passar just din kanelbulle.
Recept på kanelbullar eller andra kanelvarianter
Annikas kanellängderGlutenfria kanelbullar
Kanelbullar
Kanelbullar med fiberhusk
Kanelbullar (mjölk- o äggfria)
Kanelbullar från Visby
Kanelmuffins utan ägg
Sök fler kanelrätter här...