Sötningsmedel : uppdatering från WHO

Sötningsmedel : uppdatering från WHO

0 gillar 0
I maj 2023 utfärdade Världshälsoorganisationen (WHO) nya riktlinjer för konsumtionen av sötningsmedel. Deras råd syftar till att klargöra användningen av dessa ämnen i syfte att undvika ohälsosam viktökning eller att minska risken för sjukdomar kopplade till kostvanor. WHO:s ställning är inte helt emot användning av sötningsmedel, men de understryker att det finns begränsade belägg för att sötningsmedel ger långsiktiga hälsofördelar.

Sötningsmedel har ofta ansetts vara ett alternativ till socker för de som vill minska risken för fetma, typ 2-diabetes och karies. Men vad innebär detta för individer med matallergier eller de med specifika kostbehov?

WHO:s nya rekommendationer gäller alla, förutom de som lider av diabetes eller är i förstadium till diabetes (pre-diabetes). Människor som använder sötningsmedel för att gå ner i vikt eller förhindra kostrelaterade sjukdomar - men som inte ändrar sina kostvanor i övrigt - bör vara medvetna om att det inte finns forskningsstöd för att sötningsmedel är effektiva på lång sikt.

Ökad konsumtion av sötningsmedel har observerats när sockerkonsumtionen minskar. Detta är särskilt relevant för de som har kostbegränsningar, exempelvis på grund av matallergier, och därför kan behöva alternativ till socker. Emellertid, med den nya rekommendationen, uppmanar WHO till att minska sockerkonsumtionen genom andra metoder än att enbart ersätta det med sötningsmedel. De framhåller alternativ som att äta mat med naturligt förekommande sockerarter, som frukt, och osötad mat och dryck.

Dessa nya riktlinjer kan innebära viktiga förändringar för de med matallergier eller andra specifika kostbehov, eftersom det kräver att de omvärderar användningen av sötningsmedel som ett sätt att hantera deras kost. Livsmedelsverkets nuvarande råd, i linje med WHO, understryker vikten av en hälsosam kost i sin helhet och att sockerintaget behöver minskas jämfört med dagens konsumtion.

För dem som väljer mellan läsk sötad med socker eller med sötningsmedel, är Livsmedelsverkets bedömning att den sötad med sötningsmedel är ett bättre val, men vatten är alltid det bästa alternativet för att släcka törsten. Detta är särskilt viktigt för dem med matallergier eller specifika kostbehov, då det är viktigt att överväga alla komponenter i deras kost. Information hämtad från Livsmedelsverket
Sötningsmedel : uppdatering från WHO uppdaterades 2023-06-19
Sötningsmedel : uppdatering från WHO Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Sötningsmedel : uppdatering från WHO© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade