Jäs-HJÄLP!!!!

Jäs-HJÄLP!!!!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Jäs-HJÄLP!!!!
  Kristina    

Jäs-HJÄLP!!!!


Jag blir snart galen av alla kasserade degar! Förut bakade jag på Sempers mixer med mjölk (röd förpackning) och det gick åtminstone skapligt. Efter mjölkallergi tillkommit i familjen fick det bli de gröna paketen istället som är naturligt fria från gluten liksom fria från mjölk. Och nu är det LÖGN att få det att jäsa. Bullar, bröd, för att inte tala om kanelbullar, bli till 98% stenklumpar. Det jäser helt enkelt inte. Och inte kan jag ju ösa i 2 paket jäst i ett recept där det står 1/2? Då smakar ju allt bara jäst - blärk. Har testat "allt": dubbla jästmängden, komplettera med bikarbonat/bakpulver, jäsa länge innan, jäsa länge efter utbak, jäsa länge både och, jäsa i ugn utan jäsning innan... I bakmaskinen går det ibland men oftast inte - och jag som fick beröm för mina fina glutenfria bröd tidigare. Och det är ju lite svårt att få ihop bakning i bakmaskin och kanelbullar :-)
TIPS EMOTTAGES TACKSAMT!!!!!

Jäs-HJÄLP!!!!  skrevs november 2007

  Henrik    
Jag bakar allt bröd jag äter på just Sempers gröna grova mix. Det blir rätt bra och förvånadsvärt lika varje gång. Så här gör jag fö ratt baka två limpor:
9dl vatten
salt (dubbla mängden mot vad som står i sempers recept)
1 dl krossade linfrön
1pkt färsk jäst
olja (så mycket man vill, jag har väsentligt under semper receptet)
2 pkt mix

Allt förutom mixen går ner i en kastrul och värms till 37 grader.
Häll degvätskan i Assistent bunken starta och tillsätt mjölmixen. Kan behövas lite mer vatten om det ser torrt ut.
Låt Assistenten bearbeta degen i 10 minuter.
Smörjer teflon brödformararna.
Jäs till den storlek man vill ha.
Sätt in formarna i en 250grader varm ugn och vrid ner till 225. Sätt i en termometer och gradda tills bröden är 98 grader.

Skrevs november 2007

  Robyn    
Ett litet tips när det gäller alla degar är att tillsätta lite bakpulver för att hjälpa till och få fart på processen och sen låta degen kalljäsa över natt. Götr den på kall vätska och låt stå in plastad över natt i kylen och bka av på morgonen.
Just Sempers mixar har jag tyckt blivit bäst om man jäst upp i bunke och sedan knådat/vispat om och hällt i formen innan de får jäsa igen. Jag har använt en halv påse torr jäst i kall vätska och då har vi ändå inte det bästa av kök för det är lite svalt.

Lycka till Cicci

Skrevs november 2007

  Tanja    
Hej! Jag bakar också allt vårt bröd, bullar, pajer m m på Sempers naturligt fria mixer. Bröd blir oftast bäst om man använder ½ grov ½ fin mix. Jag använder alltid fiberhusk i degspadet och tar mkt mindre mängd mjöl än vad det står. De naturligt fria mixerna suger mycket mer vätska än övriga, så jag har ca 7½-8 dl mix till ½ liter vatten. Bullar gör jag så kladdiga som möjligt, baka ut dem med potatismjöl på bakbordet, så går det i alla fall lite lättare. lycka till!

Skrevs november 2007

  Anna    
Hej!
Jag älskar att baka och har bakat massor i mina dar. När jag fick veta att jag var gluten, och skulle börja baka på glutenfria mjölmixer gick de flesta degarna och bullarna åt skogen. Men nu har jag hittat precis det glutenfria degar behöver för att jäsa ordentligt!
Dr.Oerker jäs blandning quick!
(finns vid torrjästen)
Bullarna och bröden behöver bara jäsa i 15 min och sen sköter ugenen resten. Bullarna kommer ut stora, ltftiga, saftiga och jätte smaskiga!
Jag har fått massor av beröm för dem av alla som har smakat. Till och med icke allerigker mumsar med stor aptit!
Det är verkligen värt att prova!
Kom ihåg att inte ha för mycket mjöl i degen bara, den ska, som alltid när man bakar glutenfritt, vara lös och kladdig.
Lycka till!

Mvh Anna

Skrevs december 2007

  Lillemor    
den ha rjag med använt. jäääte smidit. och funkar utmärkt!!

Skrevs februari 2008

  Annika    
Hejsan.
Hm...
Jag bakar nästan uteslutande på Lailas mjölmixer som finns både baserat på vetestärkelse samt majsstärkelse och i den mixen finns den physylliumskal som gör att man kan använda mixen som vilket vanligt mjöl som helst. det kladdar inte, det jäser fint och är värt att prova http://www.specialkost.se/


Skrevs oktober 2008

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicmarabou mjölkchoklad 200g nydietist08 dagar
New TopicSnabb effekt..?Caezar013 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade