Fusk med kosten?

Fusk med kosten?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Fusk med kosten?
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Fusk med kosten?


Någon som fuskar ibland? Vad händer då?
Jag är SÅ trött på att äta glutenfritt, efter drygt 2 år med diagnos, och vet inte om jag pallar. Vad är fördelarna liksom? Visst, inte bubblig och ont i magen mer men annars? Inte piggare, inte gladare än innan - snarare tvärtom: bitter och deppig och mer psykiskt nere än någonsin förut. Den mesta glutenfria maten smakar pest och det går inte att äta något mindre avancerat om man vill på stan (typ "bara ta en baguette"), brödet är värst...

Fusk med kosten?  skrevs december 2007

  Nina    
Jag skulle inte fuska om jag vore du. Tyvärr är det en livslång sjukdom detta. Inte kul, jag vet. Och tyvärr är det svårt äta ute. Inte många restauranger som fattar det här med gluten. MEN dom lär sig.
Här är lite läsa om gluten.

"Gluten skadar tarmen om man är glutenintolerant
En av hundra svenskar är glutenintolerant och det är dubbelt så vanlgit hos kvinnor som hos män. Om man är glutenintolerant och äter gluten får man förändringar i tunntarmens slemhinna. Det första som händer är att antalet försvarsceller, så kallade T-lymfocyter, ökar i tarmen. Därefter minskar tarmludden i höjd och tarmen blir sedan helt slät. Det leder i sin tur till att tunntarmens yta som suger upp näring minskar och att näringsämnen som finns i kroppen börjar läcka ut i tarmen i större utsträckning. Även borstbrämet skadas, vilket leder till att man förlorar exempelvis enzymet laktas som bryter ner mjölksockret, laktos, i maten. Det kan leda till obehag när man dricker mjölk.

Glutenskadan är störst i övre delen av tunntarmen där bland annat järn och kalk tas upp. De signalsubstanser och hormoner som normalt kommer från övre delen av tarmen och styr bukspottkörteln och gallblåsan minskar i mängd. Därför störs även funktionen av andra organ som är viktiga för matsmältningen.

Tarmens yta minskar
Ju mer gluten man äter, desto mer skadas tunntarmen. Om man äter gluten varje dag under en längre tid krymper tarmytan från en hel tennisplan till en serveruta, det vill säga knappt en fjärdedels tennisplan.

Varför är man känslig för gluten?
Det är inte klarlagt varför en del blir känsliga för gluten, men en av tio som är nära släkt med en person som är glutenintolerant får också glutenintolerans. Den viktigaste orsaken är alltså ärftlighet och man får sjukdomen om man har arvsanlag för en särskild vävnadstyp i tarmen.

Förutom de ärftliga orsakerna är det okänt vad det är som utlöser glutenintolerans. Det finns teorier om att man kan drabbas av glutenintolerans som en följd av exempelvis en magsäcksoperation eller av en vanlig virusinfektion.

Överkänslighet mot gluten behöver inte bryta ut första gången man äter mat som innehåller gluten, utan kan komma senare.

En sjukdom som inte går över
Om man inte tål gluten skadas alltså tunntarmens tarmludd av gluten i maten. Men detta behöver inte ge några uppenbara tarmbesvär, vilket kan göra att man tror att sjukdomen har läkt och gått över. Men så är det inte. Glutenintolerans är ett livslångt tillstånd som utan behandling kan ge en rad olika symtom och besvär."

Dessutom kan celiaki ge en rad följdsjukdomar om man inte sköter kosten.


Skrevs december 2007

  Nina    
Jag skulle inte fuska om jag vore du. Tyvärr är det en livslång sjukdom detta. Inte kul, jag vet. Och tyvärr är det svårt äta ute. Inte många restauranger som fattar det här med gluten. MEN dom lär sig.
Här är lite läsa om gluten.

"Gluten skadar tarmen om man är glutenintolerant
En av hundra svenskar är glutenintolerant och det är dubbelt så vanlgit hos kvinnor som hos män. Om man är glutenintolerant och äter gluten får man förändringar i tunntarmens slemhinna. Det första som händer är att antalet försvarsceller, så kallade T-lymfocyter, ökar i tarmen. Därefter minskar tarmludden i höjd och tarmen blir sedan helt slät. Det leder i sin tur till att tunntarmens yta som suger upp näring minskar och att näringsämnen som finns i kroppen börjar läcka ut i tarmen i större utsträckning. Även borstbrämet skadas, vilket leder till att man förlorar exempelvis enzymet laktas som bryter ner mjölksockret, laktos, i maten. Det kan leda till obehag när man dricker mjölk.

Glutenskadan är störst i övre delen av tunntarmen där bland annat järn och kalk tas upp. De signalsubstanser och hormoner som normalt kommer från övre delen av tarmen och styr bukspottkörteln och gallblåsan minskar i mängd. Därför störs även funktionen av andra organ som är viktiga för matsmältningen.

Tarmens yta minskar
Ju mer gluten man äter, desto mer skadas tunntarmen. Om man äter gluten varje dag under en längre tid krymper tarmytan från en hel tennisplan till en serveruta, det vill säga knappt en fjärdedels tennisplan.

Varför är man känslig för gluten?
Det är inte klarlagt varför en del blir känsliga för gluten, men en av tio som är nära släkt med en person som är glutenintolerant får också glutenintolerans. Den viktigaste orsaken är alltså ärftlighet och man får sjukdomen om man har arvsanlag för en särskild vävnadstyp i tarmen.

Förutom de ärftliga orsakerna är det okänt vad det är som utlöser glutenintolerans. Det finns teorier om att man kan drabbas av glutenintolerans som en följd av exempelvis en magsäcksoperation eller av en vanlig virusinfektion.

Överkänslighet mot gluten behöver inte bryta ut första gången man äter mat som innehåller gluten, utan kan komma senare.

En sjukdom som inte går över
Om man inte tål gluten skadas alltså tunntarmens tarmludd av gluten i maten. Men detta behöver inte ge några uppenbara tarmbesvär, vilket kan göra att man tror att sjukdomen har läkt och gått över. Men så är det inte. Glutenintolerans är ett livslångt tillstånd som utan behandling kan ge en rad olika symtom och besvär."



Skrevs december 2007

  Nina    
Jag skulle inte fuska om jag vore du. Tyvärr är det en livslång sjukdom detta. Inte kul, jag vet. Och tyvärr är det svårt äta ute. Inte många restauranger som fattar det här med gluten. MEN dom lär sig.
Här är lite läsa om gluten.

"Gluten skadar tarmen om man är glutenintolerant
En av hundra svenskar är glutenintolerant och det är dubbelt så vanlgit hos kvinnor som hos män. Om man är glutenintolerant och äter gluten får man förändringar i tunntarmens slemhinna. Det första som händer är att antalet försvarsceller, så kallade T-lymfocyter, ökar i tarmen. Därefter minskar tarmludden i höjd och tarmen blir sedan helt slät. Det leder i sin tur till att tunntarmens yta som suger upp näring minskar och att näringsämnen som finns i kroppen börjar läcka ut i tarmen i större utsträckning. Även borstbrämet skadas, vilket leder till att man förlorar exempelvis enzymet laktas som bryter ner mjölksockret, laktos, i maten. Det kan leda till obehag när man dricker mjölk.

Glutenskadan är störst i övre delen av tunntarmen där bland annat järn och kalk tas upp. De signalsubstanser och hormoner som normalt kommer från övre delen av tarmen och styr bukspottkörteln och gallblåsan minskar i mängd. Därför störs även funktionen av andra organ som är viktiga för matsmältningen.

Tarmens yta minskar
Ju mer gluten man äter, desto mer skadas tunntarmen. Om man äter gluten varje dag under en längre tid krymper tarmytan från en hel tennisplan till en serveruta, det vill säga knappt en fjärdedels tennisplan.

Varför är man känslig för gluten?
Det är inte klarlagt varför en del blir känsliga för gluten, men en av tio som är nära släkt med en person som är glutenintolerant får också glutenintolerans. Den viktigaste orsaken är alltså ärftlighet och man får sjukdomen om man har arvsanlag för en särskild vävnadstyp i tarmen.

Förutom de ärftliga orsakerna är det okänt vad det är som utlöser glutenintolerans. Det finns teorier om att man kan drabbas av glutenintolerans som en följd av exempelvis en magsäcksoperation eller av en vanlig virusinfektion.

Överkänslighet mot gluten behöver inte bryta ut första gången man äter mat som innehåller gluten, utan kan komma senare.

En sjukdom som inte går över
Om man inte tål gluten skadas alltså tunntarmens tarmludd av gluten i maten. Men detta behöver inte ge några uppenbara tarmbesvär, vilket kan göra att man tror att sjukdomen har läkt och gått över. Men så är det inte. Glutenintolerans är ett livslångt tillstånd som utan behandling kan ge en rad olika symtom och besvär."



Skrevs december 2007

  Gäst K (Gästkonto)    
lär dig baka ! mina vänner och bekanta bkar mitt bröd sjölva för att det är så gott! har varit glua i hela livet och reser över hela världen! inga problem! ta det lungt du vänjer dig! du blir nog förvånad om du hör efter om inte ditt smörgåshak nte kab ta in lite gluten bröd! lycka till i livet! ryck upp dig!

Skrevs januari 2008

  Gäst K (Gästkonto)    
Tack - men problemet är också att det glutenfria brödet är så SJUKT äckligt, oavsett om man bakar själv eller köper... Pastan är itne heller något att hänga i granen. Så även om det finns alternativ tillgängligt så är det ju inte direkt något man vill äta, inget man är sugen på.

Skrevs januari 2008

  Jim    
Testa matbrödet på min sida, det är gott och busenkelt att baka:
http://www.jimgahnfelt.se/gluten.htm


Skrevs januari 2008

  Gäst K (Gästkonto)    
Sök på nätet. Det finns glutenfria bagerier som bakar färskt bröd, beroende på var du bor..Även en del bagerier kan ta hem fryst bröd från de bagerier som bakar färskt glutenfritt bröd. Förstår dig verkligen, att det är svårt att inte kunna "bara" slinka in och köpa en baugett mm, ja, jag saknar det verkligen själv.. men numer tar jag med mig Egen köpt baugett och så får de i butiken fylla den med det jag vill ha. Man får stå på sig! Fråga, om de vill vara så bussga och hjälpa dig liksom...stammisar gillar de ju! Good luck!

Skrevs januari 2008

  Gäst K (Gästkonto)    
"tar jag med mig Egen köpt baugett och så får de i butiken fylla den med det jag vill ha" - tack för tipset men brödet är ju fortfarande lika äckligt...

Skrevs februari 2008

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicveterisk ICA återkallar ICA Risotto med...dietist09 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade