Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av | Glukossirap och vete | |
Cecilia Andersson | Glukossirap och veteJag har varit i kontakt med vissa leverantörer av olika godis märken och ingen av de kan garantera att glukossirap inte har ursprung vete, är det någon som vet om någon tillverkare eller speciell sort godis som är naturligt glutenfritt? Glukossirap och vete |
|
Annons | ||
Gästkonto | Ica Maxi där jag bor säljer ekologiskt godis av ett tyskt märke som heter "Eco-Vital" (Ökovital på tyska). Flera av sorterna innehåller majssirap och är naturligt glutenfria. På påsarna är det angivet om godiset är gluten och/eller laktosfritt. De tillverkar dock även vissa sorter som innehåller gluten, så det gäller att läsa på påsarna! Här kan du läsa mer: | |
Gästkonto | Mina barns dietist sa att de var tvugna att skriva glukossirap(vete) om det var vetebaserat. Mvh | |
Gästkonto | Nej, de måste inte ange vad glukossirapen är gjord av, eftersom glukossirap är en av de ingredienser som undantagits från kravet på att ursprunget ska anges. Reglerna finns att läsa på sid 18 och framåt i detta dokument från livsmedelsverket: http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2004_27.pdf Här kan man läsa allmänt om allergimärkning: | |
Gästkonto | Maltodextrin kan också ha vete som ursprung. Har även sett de produkter där maltodextrinet varit gjort av potatis eller majs, men det är mer ovanligt. Detta är en sockerart som ofta används som utfyllnad i olika produkter, halvfabrikat osv. | |
Gästkonto | Även färgämnet som finns i Cola-läsk, e150d, kan vara framställt av vete. | |
Sofia | Det är jättebra när ni skriver information som den ovan. Har ni tips om fler fällor som kan innehålla vete så är jag tacksam! för dessa | |
Maria Petersson | Hej! Druvsocker och glukos kan vara framställt av vete! | |
Anna Martinsson | E150d är ett färgämne som oftast är gjort på betsocker eller socker från sockerrör INTE från vete! | |
Gästkonto | E150d KAN vara framställt industriellt ur vete, precis som glukossirap etc. Det innebär dock inte det nödvändigtvis finns gluten kvar i slutprodukten. Här är en bra sida där kan man läsa mer: http://www.coeliac.com.au/interpreting-ingredients.html | |
carolina Jonsson | Jag vet en glutenintollerant som blir dålig av coca-cola, men om det är E150d har vi inte forskat i |