Senaste inläggen
Skriv ett inlägg
Mina inlägg
Gluten och Vete
Mjölk och laktos

HUr noga är ni med spårämnen?

HUr noga är ni med spårämnen?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    HUr noga är ni med spårämnen?
alejandra    

HUr noga är ni med spårämnen?


Hej.

Min dotter är glutenintolerant och vi har vetat om det i 4,5 år (hon är 6 år nu). Jag har sedan vi fick veta att hon är det varit otroligt noga med ALLT för att undvika spårämnen. Är så rädd att hon skall bli dålig. Men ibland undrar jag om inte jag går för långt. När jag börjar tänka efter så går det ju inte att unvika spårämnen om man inte steriliserar allt. Exempel på detta är disktrasan, köksbodet, köksbänken och diskborsten. Vi har t.ex.2 st diskborstar. En för gluten och en för glutenfritt. Likadant med porslinet. Men innan diskning hamnar ALL disk ihop i diskhon, dvs både gluten-disk och glutenfri disk. Hur gör man då?! När jag diskar en kniv med gluten diskar jag först med gluten-diskborsten och sedan en gång till med den glutefria diskborsten. Låter aldrig några bestick eller grönsaker nudda bordet/diskbänk/köksbänk. Detta går ju inte att styra när min dotter äter borta. Ja, ni förstår att jag blir mörkrädd när jag börjar tänka på alla tänkbara spårämneskällor!!!


En kompis till min dotter är också glutenintolerant och till henne köper hennes mamma vanligt lösgodis. Hennes läkare har sagt att mänden kontamination är så liten att det inte gör något. Min dotter får bara godis köpt i en försluten påse.


Är jag för orolig/nojjig? Går jag för långt? Hur gör ni?

Mkt tacksam för svar!

HUr noga är ni med spårämnen? 

Annons   
Gästkonto    
Hej A.

I vår familj är vi inte så noga utan lever "vanligt". Äter alla i samma smörpaket, plockar lösgodis i affären osv. Däremot blandar jag ej sked när jag kokar hans pasta. Diskar i samma disbalja gör jag däremot naturligtvis. Vi använder samma brödrost, och samma grillgaller ute. detta har inte medfört någon olägenhet för min son. MVH M



Gästkonto    
Jag gör som ovan skrev - lösgodis ok men olika slevar till pasta osv. Inga problem! Eget smörpaket har vi dock.



Martina    
Jag är nogrann när det gäller gluten men långt ifrån lika nogrann som ni är, Jag diskar allt tillsammans, men jag har speciell brödrost toastjärn våffeljärn hemma. Lösgodis köper jag (inte jätteofta). Men man får tänka på att man ska leva med och inte vara livrädd, jag menar man ska va nogrann men inte överdriva,



Fannie    
Eftersom det är jag i familjen med glutenintolerans så är det ja gsom får vara noga. Kräver av min familj att det inte ska vara smulor i paketet, alltså så får dom inte skapa av överblivet smör i förpackningen igen. Eftersom jag sällan äter bröd så brukar jag klara mig med min tallrik, som jag tinar bröden på i micron. Och ja, försöker att inte använda skärbrädan där bröd skär. Isåfall så torkar jag med både trasa och tygbit innan (den ska ju självklart lämnas ren). Äter inte mycket borta eftersom det är så krångligt och bökit. Jag är iochförsig inte så känslig, tyvärr så. Ja jag tar det som det kommer.



Doris Lindmark    
Hej
min dotter är gluten och vi diskar all disk tillsammans. Hon har egen brödrost och våffeljärn. Vi kokar hennes pasta för sig och använder inte samma slev under kokningen, hon har egen smörbytta och jag tar alltid en ren kniv från margarinpaketet t ex. Skärbräda har hon en egen och vi använder oxå en egen till bröd. Vi vet inte hur hon skulle reagera om hon fick i sig gluten för vi vet eller tror inte att hon har fått det sen hon fick diagnosen. Vi har kört på så här sen vi fick veta att hon var glutenintollerant och när hon testades 1 år senare (biopsi) så var allt bra:)




Malin Andersson    
Jag undviker att blanda bestick och slevar men försöker annars bara hålla saker och ting smulfria. Har inget problem med att äta lösgodis. Hur noggrann man måste vara är högst individuellt, så mitt tips är att hitta en lagom nivå. Man måste ju leva också, som Martina skrev. Det är omöjligt att alltid ha full koll och är man för nojig får man nog ett väldigt begränsat liv. /Malin



Helena    
Hej!
Min dotter har haft glutenallergi i 2år och är nu 10år. Vi är har inte eget porsli och diskborste, men egen brödrost, smörbytta och köper inte lösgodis. Diskar allt tillsammans, men lägger alltid hennes bröd på en assiett så det inte kommer åt något med gluten. Hon blev inte helt bra i sin mage efter glutenfri mat så nu äter hon bara
naturligt glutenfritt. Det gör att man behöver vara exta försigtig. Hur fungera det i skolan för er? Hos kompisar och vänner? Om det fungerar och hon inte är så känslig behöver du nog inte vara så försigtig. För oss har det alltid funkat bra hemma och hos kompisar men sämre i skolan. Har haft möte med dem och nu får hon allt från ett eget ställe slipper ta där de andra tar mat. så nu fugerar det bra och jag slipper vara orolig längre. Hon nu nästan aldrig ont i magen men när hon får det vet vi att han har fått i sig väldig små mängder av gluten tex. vetestärkelse i nestle glass när vi var utomlands och hade svårt att läsa innehållet. Hoppas att jag har vait till någon hjälp och lycka till.




Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
Inga inlägg skrivna ännu. Skriv gärna det första :)
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2018 (19 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade