Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av | Angående "vanlig" samt modifierad stärkelse | |
Mikael | Angående "vanlig" samt modifierad stärkelseHejsan, Har länge gått och funderat på när det bara står "stärkelse" respektive "modifierad stärkelse" på innehållsförteckningen och har nu fått klarhet från slv.se: "Hej Micke Även saxat lite från celiaki.se: Spannmål som innehåller gluten (vete, råg, korn, havre, dinkel (spelt)) och spannmålsprodukter" Summa summarum: numera kommer jag stoppa i mig mat som innehåller "stärkelse" resp. "modifierad stärkelse" såtillvida det inte står någonting om vete efter texten. Tänkte det kanske kunde vara bra att sprida detta. Dock kan väl produkter vara felmärkta etc men då hjälper det kanske inte att ringa kundtjänst heller... =/ Hoppas ni får nytta av denna info. Hälsningar //Micke |
|
Tanja | Hej. Bra att veta. Vad jag har förstått så är modifieradxxx-stärkelse framställt på konstgjord väg så det borde inte va nån fara oavsett men detta vet jag alltså inte säkert. Synd bara att det inte står specat om produkten innehåller majsstärkelse för de som inte tål det. /Tanja Skrevs oktober 2008 | |
Mikael | TILLÄGG: Fick svar på min fråga "Finns det några liknande regler gällande glukossirap och maltodextrin också eller kan jag "anta" att dessa är glutenfria oavsett?" SVAR (från livsmedelsverket, slv.se): "Hej igen. För mig var infon kalas. Hoppas detta kan hjälpa nån mer i "livsmedelsdjungeln". Hälsningar //Micke Skrevs november 2008 | |
Gäst K (Gästkonto) | Men det stämmer ju inte med vad som står i slv:s egna regler (se sid 18 och framåt): http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2004_27.pdf Tillverkarna behöver ju inte ange ursprunget för varken glukossirap eller maltodextrin, oavsett om de innehåller glutenrester eller inte. Så tolkar jag det, i alla fall. Skrevs november 2008 | |
Mikael | Jag håller med, såtillvida "tillverkningsprocessen" ska anses glutenfri från start oavsett om den innehåller vete eller ej och OM det blir glutenrester så ska den märkas därefter. Har skickat mail med sid 21 som referens och avvaktar svar. Hälsningar //Micke Skrevs november 2008 | |
| ||
Mikael | Nu har jag fått svar från slv.se gällande frågan om maltodextring samt glukossirap. Fråga: "Efter att ha kikat i Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel (http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2004_27.pdf) så hittade jag följande text som jag inte vet riktigt hur vi ska tolka (detta är taget från sid 21):
SVAR:"Hej igen. Nu får ni göra vad ni vill med ovanstående uppgifter. Jag känner i alla fall att jag numera kan "dekryptera" ingrediensförpackningarna när det enbart står stärkelse, modifierad stärkelse, glukossirap samt maltodextrin på ingrediensförteckningen. Skrevs november 2008 | |
Marina | Tack för viktig och nyttig information som jag definitivt kommer "lägga i ryggsäcken" Det är så skönt att kika in här ibland, och lämna sidan med ännu mer kunskap än tidigare. >>Marina<< Skrevs november 2008 |