Senaste inläggen
Skriv ett inlägg
Mina inlägg
Gluten och Vete
Mjölk och laktos

Angående "vanlig" samt modifierad stärkelse

Angående "vanlig" samt modifierad stärkelse

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Angående "vanlig" samt modifierad stärkelse
Mikael Pettersson    

Angående "vanlig" samt modifierad stärkelse


Hejsan,

Har länge gått och funderat på när det bara står "stärkelse" respektive "modifierad stärkelse" på innehållsförteckningen och har nu fått klarhet från slv.se:

"Hej Micke
Om spannmål som innehåller gluten har använts som råvara för t.ex. stärkelse eller modifierad stärkelse i ett sammansatt livsmedel måste det, enligt märkningsreglerna, alltid anges att stärkelse kommer från t.ex. vete. Råvarukällan behöver inte anges om stärkelsen kommer från majs, potatis eller annan råvara som inte innehåller gluten. Du kan alltså utgå från att finns ingen råvarukälla angiven finns heller inget gluten i stärkelsen.
Med vänlig hälsning
Anders Larsson
Upplysningen"

Även saxat lite från celiaki.se:
"Allergimärkning
Sedan 2005 har man infört inom hela EU en så kallad allergenmärkning. Då måste man som tillverkare ange i ingrediensförteckningen om en ingrediens eller produkt därav är känd för att kunna medföra överkänslighetsreaktioner. Det här innebär i praktiken att många ingredienser åtföljs av en parentes (av vete) eller (från mjölk). Listan på ingredienser eller produkter därav som måste anges är följande:

Spannmål som innehåller gluten (vete, råg, korn, havre, dinkel (spelt)) och spannmålsprodukter"

Summa summarum: numera kommer jag stoppa i mig mat som innehåller "stärkelse" resp. "modifierad stärkelse" såtillvida det inte står någonting om vete efter texten.

Tänkte det kanske kunde vara bra att sprida detta. Dock kan väl produkter vara felmärkta etc men då hjälper det kanske inte att ringa kundtjänst heller... =/

Hoppas ni får nytta av denna info.

Hälsningar

//Micke

Angående "vanlig" samt modifierad stärkelse 

Annons   
Tanja Karlsson    
Hej. Bra att veta. Vad jag har förstått så är modifieradxxx-stärkelse framställt på konstgjord väg så det borde inte va nån fara oavsett men detta vet jag alltså inte säkert. Synd bara att det inte står specat om produkten innehåller majsstärkelse för de som inte tål det. /Tanja



Mikael Pettersson    
TILLÄGG: Fick svar på min fråga "Finns det några liknande regler gällande glukossirap och maltodextrin också eller kan jag "anta" att dessa är glutenfria oavsett?"

SVAR (från livsmedelsverket, slv.se):

"Hej igen.
Det gäller samma för maltodextrin som för stärkelse. För glukossirap är det lite annorlunda. Idag finns tillverkningsmetoder för glukossirap som ger helt ren produkt. Då behöver källan inte anges. Om tillverkaren använt en tillverkningsmetod som kan ge glutenrester måsta dock källan anges. Tillverkarna känner till det här.
Hälsningar
Anders Larsson
Upplysningen"

För mig var infon kalas. Hoppas detta kan hjälpa nån mer i "livsmedelsdjungeln".

Hälsningar

//Micke



Gästkonto    
Men det stämmer ju inte med vad som står i slv:s egna regler (se sid 18 och framåt):

http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2004_27.pdf

Tillverkarna behöver ju inte ange ursprunget för varken glukossirap eller maltodextrin, oavsett om de innehåller glutenrester eller inte. Så tolkar jag det, i alla fall.



Mikael Pettersson    
Jag håller med, såtillvida "tillverkningsprocessen" ska anses glutenfri från start oavsett om den innehåller vete eller ej och OM det blir glutenrester så ska den märkas därefter. Har skickat mail med sid 21 som referens och avvaktar svar.

Hälsningar

//Micke



Mikael Pettersson    
Nu har jag fått svar från slv.se gällande frågan om maltodextring samt glukossirap.

Fråga: "Efter att ha kikat i Livsmedelsverkets föreskrifter om märkning och presentation av livsmedel (http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2004_27.pdf) så hittade jag följande text som jag inte vet riktigt hur vi ska tolka (detta är taget från sid 21):
Ingredienser undantagna från märkningskrav enligt 39 § :
- Vetebaserad glukossirap, inklusive dextros
(undantaget avser även produkter framställda därav, förutsatt att bearbetningsprocessen inte för- modas ha ökat den allergenicitet som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet fastställt för den produkt de härrör från)
- Vetebaserade maltodextriner (undantaget avser även produkter framställda därav, förutsatt att bearbetningsprocessen inte för- modas ha ökat den allergenicitet som Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet fastställt för den produkt de härrör från)
- Kornbaserad glukossirap


Det är således inte säkert för oss glutenintoleranta att helt lita på märkningen vad gäller glukossirap samt maltodextrin? Hjälp mig gärna att reda ut texten då den i mitt tycke inte verkar vara parallell med den information som du gav mig i föregående mail."

SVAR:"Hej igen.
Det är helt rätt att för maltodextrin gäller samma sak som för glukossirap, dvs. att om en viss metod använts som inte ger proteinrester så behöver inte råvarukällan anges.
Tillverkningsindustrin kan det här idag och det finns ingen anledning till oro.
Hälsningar
Anders Larsson
Upplysningen"

Nu får ni göra vad ni vill med ovanstående uppgifter. Jag känner i alla fall att jag numera kan "dekryptera" ingrediensförpackningarna när det enbart står stärkelse, modifierad stärkelse, glukossirap samt maltodextrin på ingrediensförteckningen.



Marina Johansson    
Tack för viktig och nyttig information som jag definitivt kommer "lägga i ryggsäcken"
Det är så skönt att kika in här ibland, och lämna sidan med ännu mer kunskap än tidigare.
>>Marina<<




Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
Inga inlägg skrivna ännu. Skriv gärna det första :)
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2018 (19 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade