Olika bud...glutenintolerans!

Olika bud...glutenintolerans!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Olika bud...glutenintolerans!
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Olika bud...glutenintolerans!


Jag måste fråga er här inne hur ni lever i era familjer med glutenintolerans.

Här i vår familj så är det sonen som är 6½ som är glutenintolerant. Vi har vetat om detta i 5 år nu och han växer så det knakar.

Som fotast så försöker jag laga naturligt glutenfritt här hemma istället för att hålla på och ersätta med dåliga ersättningsprodukter eller chansa med halvfabrikat.

Något jag reagerat över under dessa 5 år är alla olika bud om vad som går och vad som inte går att äta.

Här hemma så får han till exempel:
*soya
*apotekarnas julmust
*glykossirap

Och så vidare. Jag har flera gånger fått informationen att bla dessa produkter är glutenfria efter framställningen. Men så ibland läser man om att det inte är det??

Likväl har jag hört att det inte skall finnas någon gluten i "E" nummer...

Oftast känner jag mig trygg i det jag gör men så ibland börjar jag vackla. Han är soms agt längre och tyngre än alla i sin ålder och han har alltid fina värden när vi går på koller.

Men gör jag fel??

Han har heller aldrig klagat på magont eller liknande.

Väldigt tacksam för svar.
/Jessica

Dessutom så skulle jag gärna vilja komma i kontakt med andra barnfamiljer i stockholmsområdet som har barn som är glutenintoleranta. Gärna i samma ålder 6-7 år.. Kanske kan barnen hitta varandra och finna lite tröst och vi vuxna kan dela erfarenheter.

Maila gärna på:
[email protected]

Olika bud...glutenintolerans!  skrevs augusti 2009

  Gäst K (Gästkonto)    
Angående det här med glukossirap, så har det ju precis som du säger varit blandade bud om huruvida det är glutenfritt eller inte - även från Celiakiförbundets sida. Livsmedelsverket testade nyligen ett antal produkter med glukossirap, och konstaterade då att de är säkra att äta om man har celiaki. Man fann i regel inte ens spårmängder av gluten i dessa produkter. Undersökningen hittar du här: http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-glukossirap/.

Många undviker ändå produkter med glukossirap av vete, eftersom de anser att de blir dåliga av dem. Men samtidigt kan de äta t ex Ahlgrens bilar utan att bli dåliga av dem - trots att även detta godis kan innehålla glukossirap av vete! Har hört argumentet att "De delar ju ut dem på Mat för livet-mässan, så då kan det ju inte finnas vetebaserad glukossirap i dem.", vilket ju är helt fel... Att folk inte blir sjuka av Ahlgrens bilar beror inte på att de är naturligt glutenfria, utan på att det faktiskt inte finns något gluten kvar i glukossirapen - oavsett ursprung!

Samma sak med Coca-Cola. Det färgämne - E150d - som finns i Coca-Cola framställs av glukossirap av vete eller majs, detta enligt Coca-Colas konsumentkontakt. Trots detta hör man inte om folk som blir sjuka av Cola. Detta måste ju rimligen bero på att Coca-Cola inte innehåller gluten! Men visste folk om färgämnets ursprung, skulle de förmodligen "reagera" på det!

Skrevs augusti 2009

  Gäst K (Gästkonto)    
Trådstartaren här igen!

Tack för ditt svar.

Det ÄR klurigt och ibland så känns det som om folk klurar till det mer än nödvändigt.

Självklart vill jag att min son INTE skall få i sig gluten. Samtidigt som jag inte vill hålla honom borta från saker "bara för att".

Han växer som sagt jätte bra och är pigg och glad och har aldrig haft ont i magen av det vi gjort (dock har han fått i sig borta så jag vet att han reagerar om det är så).

Det är en svår balansgång och jag ringer ibland till tillverkarna för att kolla och får oftast väldigt bra hjälp. Men så kommer de här blandade budskapen.. då blir jag osäker.

Det jag INTE brukar göra är att vara på sånna här forum för jag blir bara osäker då jag märker att det finns många som inte äter saker som vi har här hemma.

Jag vacklar ÄVEN fast jag kollat upp allt noga.

/JessicaSkrevs augusti 2009

  Jessica    
Hej Jessica!
Det är förvirrande och svårt kanske mest för att vi reagerar så olika allihop.. det som en glutenintolerant tål kanske inte en annan gör.
Jag har ett ganska stort intag av soja då jag äter mycket sushi och det är inga problem alls! Så fort det finns i butil köper jag julmust från Apotekarens och glukossirap har jag heller aldrig reagerat på.
Skulle jag däremot få i min en enda smula av sambons bröd eller pussa min dotter och vi missat tvätta av henne ordentligt efter att hon ätit vanlig pasta tex så blir jag jättesjuk!

Ett bra hjälpmedel är ingredienslexikonet som finns att köpa av celiakiförbundet, sen då efter hur din son mår..

Du får gärna maila om du vill ha hjälp med något! Jag vet hur vilsen man känner sig som mamma för jag har en mjölkallerisk son!

Lycka till och våga fråga =)
Kram Jessica

[email protected]

Skrevs augusti 2009

  Gäst K (Gästkonto)    
Trådstartaren här igen!

Självklart förstår jag att alla reagerar olika när de faktiskt får i sig gluten.

Det jag försökte få fram, om än kanske luddigt, är att det är väldigt onödigt att hålla sig borta från sådant som det faktiskt inte finns gluten i.

Bara för att något framställs av säd som normalt innehåller gluten så är det ju inte säkert att det faktiskt är gluten i slutprodukten. =)

Jag vill inte hålla min son borta från saker i onödan. Mitt mål är ju att han skall få ett så normalt liv som möjligt.

/Jessica

Skrevs augusti 2009

  Annika    
Jag tror såhär, att eftersom många reagerar olika så måste du se till vad ditt barn reagerar på. Har han inte reagerat förut så lär han inte göra det sen heller. Håll koll på honom mer än alla rön som är där ute, för bara du vet vad han kan och inte kan äta. Mitt tips är att äta så ren man som möjligt och lagat från grunden, för det mår alla bra av. Sedan när du känner dig säkrare så kan du avancera lite och se på innehåll och experimentera lite med saker DU känner dig säker på.
Lycka till!


Skrevs november 2009

  Nine    
Eh, jag fixar inte coca cola.(har gluten) Har inte vetat förrän jag läste detta att något av det framställdes av vete. Jag skyllde på kolsyran... Men nu vet jasg varför jag inte klara det i så fall.
Så då har du hört om någon som bli sjuk av det nu åtminstonde...! ;)


Skrevs januari 2010

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej!
Ja, alla är ju olika känsliga. Gränsen för glutenfritt, 20 ppm, är ju satt för att de flesta ska tåla det. Det gör ju tyvärr inte alla. När man testar vätskor så är testen inte 100% så det finns gluten kvar i, dock är det sönderslagna glutenproteiner som de flesta klarar, men inte alla.Testen detekterar bara hela proteiner och brukar ha en känslighetsgräns på 10 ppm. Så det är bara att kolla sin egen känslighetsnivå. Mår killen bra är allt ok. Mår han sämre någon gång framöver så vet du var fällorna är och kan börja kolla där i första hand.


Skrevs mars 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Vad jag blev glad att läsa era inlägg, mår jätte dåligt i magen av coca cola och julmust, har trott att det varit kolsyran. Menar ni att det är vete i det?? Jag känner mig som en ballong i magen när jag fått i mig något med vete men alla säger ju att man går ner i vikt men det har inte jag.

Skrevs juli 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Glukossirap, maltodextrin, dextros samt druvsocker kan alla vara gjorda på vete, majs eller potatis. Är de gjorda på vete har de mellan 10- 30 ppm gluten i sig. Gränsen för "glutenfritt" går vid 20 ppm. Eftersom det är vätskor ligger felmarginalen på glutentester på 50 % därav spannet 10-30 ppm.

Skrevs juli 2013

  Helene    
Men jag är inte gluten allergiker utan bara vetemjöl, gäller samma sak mig? Jag tål inte coca cola bla....hur lång tid tar det innan man märker symptomen om man ätit nåt olämpligt? Går man alltid ner i vikt?


Skrevs juli 2013

  Alexander L    
Jag har celiaki och får näringsbrist å kan inte äta på 3 veckor om jag får i mig gluten

Skrevs september 2021

  Alexander L    
Tar för tarmen mellan 6mån till 2 år att läka.

Skrevs september 2021

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicGlutenfria recept nyGästkonto37 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade