Kan detta vara glutenintollerans? (långt)

Kan detta vara glutenintollerans? (långt)

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Kan detta vara glutenintollerans? (långt)
  Åsa    

Kan detta vara glutenintollerans? (långt)


Hej

Jag har en undran om mina problem kan stämma in på glutenintolerans eller om det kan vara något annat?
Har en läkartid bokad den 2/1. Undrar också vad läkaren ska förväntas göra för prover?

Är kvinna och 36 år, har en relativt bra mage med regelbunden avföring tills för ett par månader sedan. Visserligen har jag i perioder haft svullen mage (sett gravid ut) sådär framåt eftermiddagen och då behövt knäppa upp byxorna. Jag trodde den svullna magen berodde på att jag åt mycket fibrer, äter gärna mycket frukt och grönt och grovt bröd och havregrynsgröt.
Helt plötsligt fick jag akut dålig mage, det bubblade, körde och lät så högt att alla runt mig hörde magen och jag hade diarré flera gånger varje dag, mycket gaser och man vågade inte fisa annat än på toa.
Jag trodde jag fått ett magvirus och väntade på att det skulle gå över. Men det gick aldrig riktigt över, det blev bättre och sämre ibland bara.
Läste lite på nätet om magproblem och tänkte jag måste prova något, uteslöt därför gluten ur kosten. Tog även bort apelsin som jag hade en känsla gjorde mig lös i magen(jag älskar apelsiner och åt det varje dag) och kaffe som jag vet ger mig en laxerande effekt. Åt dock inte 100% glutenfritt eftersom jag inte visste att det fanns vete i tex godis och soja...

Det tog 2 dagar så var jag bra igen, nästan lite förstoppad.
Nyligen började jag så smått äta gluten igen, det blev ett hamburgerbröd, en pannkaka, lite mackor och 4 lussebullar på lucia vilket gjorde att jag var tillbaka på diarré 10 g per dag igen på bara 4 dagar.

En annan sak jag märkt att mina eksem försvann när jag slutade med gluten, apelsin och kaffe.
Jag har aldrig haft eksemhud förut men förra vintern fick jag eksem på ögonlocken och på armar och bröst som runda röda märken som kliade. Jag smörjde och smörjde men dom förvann inte förräns vintern var över. Eksemen kom tillbaka nu när jag började äta apelsiner igen (tror jag) därav att jag också ville sluta med apelsiner nu eftersom jag åt det hela förra vintern.

Låter detta som gluten eller kan det vara något annat?
Jag tänker att jag kan ha förstört tarmen av alla apelsiner och nu blivit överkänslig tex...?


Kan detta vara glutenintollerans? (långt)  skrevs december 2011

  Gäst K (Gästkonto)    
Av symptomen att döma så kan det definitivt vara gluten, jag hade själv snarlika symptom innan jag tog läkarkontakt för några år sedan. Regelbundna problem med magen, och framför allt känslig mot mjölkprodukter (när magen tagit mycket stryk har man ofta svårt att tåla laktos). Vid de första kontakterna med vårdcentralen ville de inte ha dit mig utan sa att det antagligen var stress, men jag när väl fick träffa en läkare så tog de in urin-, avförings- och blodprover. Proverna visade höjd känslighet mot gluten, och då fick jag komma in och göra en biopsi (dvs att de går ner med en slang i magen och knipsar små, små bitar för att se om tarmen är skadad). Efter några veckor fick jag besked att det var glutenintolerans, och sedan dess har jag kört helt glutenfritt. Biverkningarna i mitt fall är att jag fortfarande ca 2 år senare inte heller tål laktos (får inget utfall när jag testar mot laktos, men blir jättedålig av minsta lilla), samt att jag märker att magen generellt är känsligare numera (stress, sprit, kaffe etc).

VIKTIGT att du inte på eget initiativ går över på glutenfritt innan läkaren gör sina prover, då kan du få fel testvärden och fel diagnos, men det hoppas jag läkaren tar upp med dig.

Skrevs december 2011

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMarabou mandel/vete/nöttedietist09 dagar
New TopicSanta Maria tex mex dip ostriskLouise114 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade