Mjölksubstitut av havre

Mjölksubstitut av havre

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Mjölksubstitut av havre
  Emma    

Mjölksubstitut av havre


Jag fick min glutendiagnos för nästan ett år sedan, och har under det här året bara blivit sämre trots strikt glutenfri kost. Därför har min dietist sagt till mig att jag även ska testa mjölkproteinfritt i fyra veckor. Då jag testat detta en vecka förut och tyckt det var svårt mailade jag dietisten och ville ha hjälp med vad jag kunde ersätta mjölken med.

Hon sa att jag kunde äta havreprodukter såsom oatlys havregurt och liknande, på vilket jag protesterade på jag vet att det inte är glutenfritt utan bara "låg glutenhalt" och att jag hört att vissa glutenintoleranta reagerat på detta. Hon försäkrade mig om att det var helt lugnt och sa att det var bra om man varierade mellan soja-, ris-, och havrebaserade produkter istället för mjölk.

Sagt och gjort, i onsdags hade jag havregrädde i kaffet och havregrädde i maten, i torsdags åt vi rester så då var där också havregrädde i maten. Fredag, lördag och söndag morgon åt jag en skål havregurt till frukost.

I torsdags kväll började jag få ont i magen, och när jag vaknade på morgonen i fredags hade jag ännu mer ont i magen. Jag tvingade mig till skolan ändå men fick mer ont så fick gå hem efter halva dagen. I lördags var det bättre, men igår hade jag ont i magen hela dagen och sedan kunde jag inte somna för jag fick så fruktansvärt ont i magen att jag inte kunde ligga ner, jag bara satt och grät i flera timmar innan jag till sist kunde somna. När jag sedan vaknade igen hade jag fortfarande ont i magen, och det har jag nu med.

Jag har naturligtvis inte ätit några fler havreprodukter sedan havregurten till frukost igår (jag trodde inte att magsmärtorna i fredags hade med havren att göra eftersom jag får väldigt ont i magen ibland, men nästan aldrig så mycket som jag hade inatt), och ska se om jag blir bättre av det.

Kan det vara så att det är havren som spökar? Isåfall känns det ju som att min dietist begått ett stort tjänstefel som inte ens varnat mig att den här risken finns - tänk på de som är ännu känsligare än mig! Så jag undrar om någon här upplevt samma sak?

Tacksam för svar!

Mjölksubstitut av havre  skrevs augusti 2012

  Emma    
Kan även tillägga att jag känt mig febrig och hängig några dagar och trott att detta berott på en kommande förkylning då min syster är förkyld, men nu tror jag att det kan hänga ihop med det andra. Har läst att man kan få feber av att få i sig gluten, är det någon som har upplevt det?

Skrevs augusti 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag har haft min diagnos celiaki i över tio år, men jag är ju ingen läkare så jag kan ju inte säga vad som är just ditt problem. Det jag kan säga är att jag tillhör de få personer som reagerar på havre. Jag vet ytterligare två stycken, den ena är min mor och den andra är en bekant. Jag har blivit råd av läkare att inte äta havre. Tyvärr så har jag märkt att det finns väldigt olika åsikter om detta och olika forskningar kring ämnet. Till och med när jag talat med personer på Celiaki förbundet så har en del trott att alla kan äta havre. Däremot så verkar man inte rekomendera havre till barn. Varför vet jag inte? Jag reagerar på gluten, havre, och laktos. Gluten och havre får jag ofta ont i muskler, feber samt migrän. Jag håller också nu på att undersöka om jag också inte tål mjölkprotein. Om jag skulle ge dig något råd så gör som du tror är bäst. Viss ska man lyssna på läkare,men du känner dig själv bäst. Tror du att du inte tål havre så ärt det inte. Jag har träffat en del bra läkare men också en hel del mindre bra. Det var jag själv som uppsökte läkare för jag trodde att jag hade celiaki och den första jag gick till lyssnade inte alls på mig så då gick jag till nästa som fixade med prover och gick till botten med det. Så är du inte nöjd med din doktor så hitta någon som lyssnar bättre på dig.
Lycka till
Malin


Skrevs augusti 2012

  Emma    
Tack så mycket för ditt svar! Har haft liknanade symtom men har mått gradvis bättre sedan jag slutade med havre, så jag tror att det är det.

Hur lång tid har du mått dåligt efter att du fått i dig gluten/havre?

Hur länge ska du äta mjölkfritt?

Skrevs augusti 2012

  Emma    
Jag har nu börjat fundera på om det kan vara så att jag är havreallergisk, inte att jag reagerade på det lilla gluten som kan finnas i icke-ren havre.

Anledningen till detta är att jag i somras råkade få i mig en ganska stor bit kaka som inte var glutenfri, trots att jag hade fått veta att den var det. Då hade jag ont i magen på kvällen och mådde väldigt illa dagen efter, men det var i princip allt. Därför känns det konstigt att jag skulle reagera så mycket mer på det lilla gluten som havren kan ha råkat bli kontaminerad av.

Jag läste om sädesslagsallergi och det stod om en massa symptom, till exempel magont, gasbildning, diarré, kramp i magen, trötthet, svettningar och huvudvärk som jag alla upplevt den senaste veckan sedan jag började med havreprodukter.

Jag har tidigare ätit ren havre och inte märkt något, men dels har jag som sagt problem med magen hela tiden och dels står det på sädesslagsallergisidan att "vissa får symptom först när de varit utsatta för sädesslaget i flera dagar". Jag tror inte att jag ätit ren havre flera dagar i sträck, då jag bara har haft lite havregryn i pajdeg eller chokladbollar någon gång ibland.

Frågan är bara - kan man vara glutenintolerant och allergisk mot havre samtidigt?

Skrevs augusti 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
Dels så finns ju gluten även i havre, men i en form som de flesta med celiaki klarar av, dock inte alla. MEN det är också så att det beror på vilken tillverkare du testat. Vissa av dem använder havre som kan vara kontaminerad av vete mm från tillverkningsanläggningen, så du måste kolla vad som gäller specifikt för varje tillverkare. Jag vet att det tidigare varit problem med antingen Oatly eller ICA, minns inte vilken.

Skrevs oktober 2012

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicGlutenfria recept nyGästkonto110 timmar
New TopicICA återkallar ICA Tångkaviar 70 gram ...dietist013 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade