I väntan på gastroskopi!

I väntan på gastroskopi!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    I väntan på gastroskopi!
  Therese    

I väntan på gastroskopi!


Har som flera andra av er här på forumet en lång historia med diverse magbesvär, infektioner,svamp, trötthet, utslag vilket ledde till att jag provade att sanera min kost från gluten, mjölk, socker/kolhydrater. Jag blev efter ca 3 veckor piggare insåg hur trött jag varit! Efter ytterligare 6 mån en otrolig skillnad pigg, glad, knappt förkyld och inte längre ont i leder/skelletet,migrän som bortblåst. Kände då att jag kanske skulle be att få göra ett glutentest samt laktostest. Eftersom jag inte ätit gluten på 9 mån så var jag tvungen att äta gluten och 5 v skulle räcka enligt den läkaren, åt så lite gluten som möjligt men nått varje dag. Tyvärr visade glutenprovet inget enligt läkaren och jag har genen som gör att jag spjälkar laktos men att den förmodligen har blivit sämre vilket gör att jag undviker laktos. Frågade upp lite senare en annan läkare vad värdena var på mitt glutenprov och hon sa att det ena värdet var lite förhöjt men inte det andra och då är det inte glutenintolerans enligt denna läkare heller!!! Efter detta besked bestämde jag mig för att ja det kanske är som de säger att jag inte är intolerant utan bara känslig för gluten. Så under de kommande 3 åren har jag ätit oftast gluten fritt men jag märker om jag fuskat mycktet efter flera veckor fuskande kommer symtom som konstig i magen, svullen buk, ont i leder och framför allt oerhört trött och ofta förkyld. Så åkte jag på astma/ansträngningsastma i våras efter en vinter med 3 rejäla infektioner. Har nu tagit tag i detta igen och har fått remiss för att göra gastroskopi i december förmodligen. Så nu äter jag gluten i massor sedan sep. Men oj så jobbigt det är trött, energilös, ont i kroppen, knasig i magen till och från, haft några större reaktioner med toksvälld buk så jag fick svårare att andas när jag skulle ligga ner. Vet att en del tycker varför utsätter du dig för detta, ät glutenfritt du vet ju att du mår bra då? Men jag vill faktiskt ha en diagnos så att jag med säkerhet vet att det är celiaki och inte ska äta något gluten alls i såna fall! Så jag kämpar vidare med några veckor kvar och förhoppningsvis visar gastroskopin på gluten!!!
Ibland är det skönt att skriva av sig :)

I väntan på gastroskopi!  skrevs oktober 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej!
Jag har samma historia som du men jag valde det andra sättet, dvs att sluta med gluten och mjölk frivilligt. Läkarna säger att jag inte har något problem men jag mår ssom du när jag äter gluten... :-(
Jag personligen behöver inget"bevis" mer än att min kropp mår dåligt för att sluta äta gluten men man känner sig själv bäst. Om du behöver en diagnos så är det den vägen du går som du får ta. Tyvärr får ju inte alla diagnos Celiaki som egentligen har sjukdomen och tyvärr ses inte glutenkänslighet i sig som en sjukdom i Sverige än. I USA är det fullt accepterat att det inte är svart och vitt utan det finns en gråskala från att man tål gluten till att man börjar må dåligt av gluten tills man blir riktigt sjuk med villisatrofi. Eftersom det är en långsamt utvecklande sjukdom så tar det några år. Många som mår dåligt av gluten idag får kanske sin diagnos om fem år för då har deras sjukdom hunnit uveckla sig så långt att det syns på dagens ganska okänsliga prover. Tyvärr har ju deras kroppar tagit ganska stor skada av glutenet redan då. Gluten går ju ut i hela kroppen och ställer till med helvete. Det stannar ju inte bara i tarmarna som svenska läkare verkar tro... :-( Surfa lite på genomsläpplig tarm och gluten och informera dig lite mer själv. DÅ får du säkert tillräckligt med info för att du ska kunna hålla dig ifrån gluten även om du inte får någon diagnos.
Lycka till i livet!


Skrevs november 2012

  Therese    
Ja tyvärr är jag medveten om risken jag utsätter mig för men...och ja oavsett om gastroskopin visar på gluten eller inte har jag redan nu bestämt mig för att efter den sluta med gluten igen! För tillfället känns 5-7 veckor till med gluten som en hel evighet! Men jag biter ihop jag har själv valt! Men nog tvivlar jag när jag nu börjat få sena drag i fötter väldigt ofta, händernas tum musker och muskel i hålfoten känns sammandragna och ont i skelett ont i handleder armar och mot nacken kanske mineral brist? Någon annan som drabbas av dessa muskelkramper/senadrag av gluten!

Skrevs november 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej igen!
Jag känner igen de symptom du skriver om och jag måste säga att jag har inte haft dem nu på ett bra tag. Jag har inte själv kopplat ihop dem med gluten men det kanske jag borde göra nu när du påtalar det.... Magnesium är annars ett bra mineral om man får kramper. Då menar jag rent magneisum och inte en kalcium-magnesiumblandning som det också finns tabletter som består av. Lycka till och skriv gärna här och berätta fortsatt hur det går för dig!


Skrevs november 2012

  Therese    
Äntligen har jag fått remissbekräftelsen och ett datum för gastroskopin! Bara 2 veckor drygt kvar!

Längtar att få sluta med allt glutenhaltigt men oroar mig lite för hur lång tid det kommer att ta tills jag känner mig i toppform igen. Jag vet ju att det tar tid, första gången jag slutade gick det ganska snabbt 3-6 mån men det kan ju ta längre tid denna gång!

Lite orolig för att de inte ska synas på gastroskopin...men det skulle kanske också kunna vara sädesslags allergi får väl begära en test för det om gastron i ger besked om celiaki! Konstigt att jag på nått sätt vill att det ska vara celiaki fast det känns otroligt jobbigt också...men då vet jag iallafall hur/vad jag ska äta!

Har känt senaste 3 åren efter det negativa svaret på blodprovet att jag fuskar fast jag vet att jag inte mår bra då tänker att det kanske blir lättare om jag faktiskt har diagnosen och det är noll tolerans mot gluten!

Skrevs november 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
Ja, ur den synvikeln hoppas jag också att du får diagnosen Celiaki. Ur en annan mer positiv synvinkel hoppas jag att din tarm och din kropp inte har hunnit så långt i nedbrytningsprocessen så att du inte har kommit till ändstationen så att säga. Jag tycker att du ska surfa runt lite på nätet och informera dig om vad som händer med läckande tarm, gluten mm. Det är inga trevliga prognoser där... Då är det lätt att håålla sig ifrån det tycker jag....

Skrevs november 2012

  Therese    
Puh nu är äntligen gastroskopin gjord! Provsvaren skulle komma om ca 3 v eller kanske snarare efter nyår...!
Läkaren tyckte att jag kunde göra som jag vill sluta med gluten nu eller vänta till provsvaret kommer! Känner att jag fixar inte några veckor till med gluten jag slutar nu - gud så skönt har helt enkelt mått pest i 3 mån nu och sista veckorna varit så trött att jag knappt klarat att jobba, familjen har kommit i kläm - jag har inte haft lust till nått förutom att sova! Chansar på att de fick tillräckligt i provet så att jag inte behöver göra om det. Det skulle väl annars vara anledning att fortsätta med glutenkost ifall de behöver ta om provet på tarmen! Någon som råkat ut för att ta om provet ( gastroskopin) ?


Skrevs november 2012

  Therese    
Jaha! Typiskt känns det som... inget syntes på biopsin... helt normal tunntarm på provbitarna som togs!!!! Varför har jag då mått superpest sedan jag började med gluten igen är det allergi eller celiaki ändå? Någon där ute som också fått sådant svar trots symtombild som helt stämmer in på celiaki! Varför testar sjukvården mig inte för allergi också... nu får jag tjata mig till ett sånt test också.. bara man inte måste äta en massa gluten i flera veckor till....

Skrevs december 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
Därför att tarmen bryts ner fläckvis och det är inte förrän det har gått så långt så att fläckarna har flutit ihop och till slut skadat hela tarmen som du har ett 100% resultat av biopsin. Det kan man ju inte förvänta sig efter några månader på gluten... Ren idioti om du frågar mig att läkarna förväntar sig något sådant. Det är tortyr av människor att utsätta dem för det. De som diagnosticeras för celiaki är bara toppen på ett isberg. Den stora majoriteten har problem med gluten men eftersom dagens prover och läkarnas attityd bara godkänner slutstationen, dvs celiaki, "skiter de i" hur människorna har mått på vägen dit. Du är på väg dit, du är inte framme vid slutstationen. Det är ju jättebra för din hälsa men dåligt för en diagnos. Visst kan du vara sädesslagsallergisk men en allergisk reaktion går ur kroppen mycket fortare än en glutenreaktion. Så om det tar lång tid för dig att krya på dig efter att du har ätit gluten lutar det åt att det är gluten du inte tål, enligt min humla. Men som sagt, jag är inte läkare ;-)

Skrevs december 2012

  Therese    
Jag jag är nog i gråzons landet på väg mot att utveckla en "riktig celiak" synd och tråkigt att man inte kan ge diagnos enbart på faktiska symtom och hur man mår! Detta innebär att jag inte kan begära ett läkarintyg så att jag har rätt till glutenfri kost på mitt arbete! Tänker nog ändå be om en allergiutredning på mjölkprotein och sädesslag... fast det är väl lika svårt att fånga upp i prover och på prick test men ändå! Har ätit glutenfritt sen den 27 nov fuskat en gång med en bit mjukpepparkaka.. då blev jag kosmiskt trott i två dagar sedan återvände piggheten inte förrän efter 9 dagar...allergi...celiaki tja vem vet men jag är helt säker på att jag inte mår bra av gluten speciellt vetegluten!


Skrevs december 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
9 dagar är en ganska lång tid för en allergisk reaktion och en väldigt kort tid för en glutenreaktion... svårt att säga.
Vi har en son som inte visar på celiakiprov eller mjölkproteinprov men mår helt klart mycket bättre utan gluten och mjölkprotein. Läkare har skrivit intyg att han av hälsoskäl ska ha en kost utan ovanstående. De skriver ju inte celiaki men de kan skriva av hälsoskäl, av medicinska skäl etc och de som ska ha intyget bryr sig väl inte om formuleringen, bara det finns ett intyg? Prova den metoden!
Annars får du återkomma gång efter gång till samma läkare tills han/hon ger med sig alternativt leta upp en läkare som är lite mer openminded om hur gluten agerar i kroppen och inte bara går efter gammal skolbokskunskap med diarré mm...


Skrevs december 2012

  Therese    
Tack för tipset! Trodde inte man kunde få ett sånt intyg utan en diagnos!


Skrevs december 2012

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicICA sandwiich tomat o mozarella nydietist010,7 timmar
New TopicGlutenfria Snacks nyKristina01 dagar
New TopicMarabou mandel/vete/nöttedietist011 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade