Snabbt trött vid träning

Snabbt trött vid träning

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Snabbt trött vid träning
  Birgitta A    

Snabbt trött vid träning


Min dotter fick sin celiaki bekräftad i januari 2022 och har ätit glutenfri kost sedan dess. Innan diagnos var hon så trött, hela tiden, orkade knappt vara i skolan. Än mindre träna. Innan intoleransen blev konstaterad fick hon järntabletter och folsyra utskrivet då hon hade låga värden på proverna som togs. I maj, var blodproverna bra och slutade med tillskotten. I augusti följdes proverna upp och de var normala. Trots normala prover och strikt glutenfri kost vill inte tröttheten ge med sig. Mest påtagligt är det vid träning. Lågintensiv träning funkar bra men vid högintensiv träning/match så tar det stopp. Hon blir väldigt andfådd, darrig och efter 5-10 min måste hon gå av spelplanen. Det är som att kroppen inte har några reserver överhuvudtaget. Är det någon mer som kan känna igen sig i denna trötthet som inte ger med sig och har ni några råd att ge oss. //Birgitta

Snabbt trött vid träning  skrevs september 2022


Joakim W
   
Jag har celiaki och en annan kronisk tarmsjukdom och har upplevt mycket av det du beskriver. Jag har ingen vetenskaplig grund och erfarenheten är enbart utifrån mig själv. Men en grundläggande trötthet var väldigt framträdande och envis. I samband med att jag blev bättre ink att mina värden blev bättre så blev jag absolut piggare. Men långt mycket långsammare än det såg ut på utsidan. Min teori är att blodprover mm är ganska grova och att det är mer komplext än så. Det tar längre tid för kroppen att återhämta sig helt enkelt. Det är så många delar som samspelar.

För mig har det handlat om att envist fortsätta träna och försiktigt tänja på gränserna. Men jag behöver vara lyhörd och vila när kroppen säger till. Fylla ut med lättare aktivitet. Detta är säkert väldigt individuellt men för mig tog det 1-2 år efter senaste sjukdomsfas innan jag kände mig pigg och stark. Och även efter det upplever jag mer energi och tålighet för varje år som går. Jag äter fortfarande vitaminer och tillskott och behöver tänka på sömn, stress och mat osv.

Skrevs september 2022

  Birgitta A    
Tack för ditt svar ???? din teori överensstämmer väl med mina tankar. Skönt att höra hur du blivit piggare och man inte bara ska stirra sig blind på att proverna är normala. Ditt svar ger hopp om att det kommer att bli bättre och att det kan vara normalt för vissa individer att det tar tid. Hennes svårighet är att hålla igen när hon känner sig pigg och att vara lyhörd för när kroppen signalerar att hon behöver vila.

Skrevs september 2022

  Birgitta A    
Oj då, emojis funkade inte här utan blev flera frågetecken.

Skrevs september 2022

  Birgitta A    
Joakim: missade att fråga vilka tillskott och vitaminer som du fortfarande kompletterar med?

Skrevs september 2022


Joakim W
   
Jag upplever att de seniora läkarna oftare ser och förstår detta mer också. Förstår ivern att köra på när det känns bra, helt klart svårt att hitta den där balansen ibland : ) Nu ett antal år senare så njuter jag av både vätternrundor och lidingölopp vilket känns väldigt lyxigt jmfrt sjukdomstiden.

Nu har jag opererat bort en del tarm och behöver bla b-vitamin för att kompensera det. Men i övrigt så tror jag mest på omega-3, magnesium (citrat), d-vitamin, aloe vera (att dricka) och sen äter jag probiotika för magbakterier. Och havregrynsgröt med diverse frön till frukost är som balsam för min mage : )

Skrevs september 2022

  Birgitta A    
Tack, ska diskutera med hennes läkare om det kan vara värt att prova tillskott av magnesium och B-vitamin i hennes fall.

Skrevs september 2022

  Astrid R    
Det tog 3 år innan jag kände mig piggare Tar tid nu är jag tant i förhållande till din dotter så förhoppningsvis tar det kortare tid // Astrid

Skrevs september 2022

  Stefan L    
Tack för era kommentarer. Jag fick celiaki-diagnos i december2021 (via gastroskopi, blodprov hade gjorts tidigare med negativa svar). Jag var mycket sjuk sista månaderna innan diagnos. Diarré i tre månader i sträck samt väldigt svag med kraftig viktnedgång. Hållit på med idrott i hela mitt liv, sedan 15 år tillbaka främst löpning och cykling. Bara några veckor efter uteslutning av gluten började allt vända.
Efter ett år med ett bättre liv har jag nu ett kvarstående problem. Enorm trötthet vissa perioder. Jag har på ett bevåg tagit Apoteket Man multivitaminer, 1 varje morgon nästan hela det här gångna året, förutom några perioder då jag varit utomlands. Har försökt få svar på vad som passar bäst vad gäller vitamintillskott vid celiaki (särskilt första tiden efter diagnos), men har inte fått några bra svar. Är det farligt att äta vitamintillskott under så här pass lång tid är en annan fråga jag har.


Skrevs oktober 2022

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicmarabou mjölkchoklad 200g nydietist08 dagar
New TopicSnabb effekt..?Caezar013 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade