Kan man äta glutenfritt trots att man inte är glutenintolerant?

Kan man äta glutenfritt trots att man inte är glutenintolerant?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Kan man äta glutenfritt trots att man inte är glutenintolerant?
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Kan man äta glutenfritt trots att man inte är glutenintolerant?


Jag gjorde ett blodprovstest på om jag var glutenintolerant (och även laktosintolerant). Svaren var negativa, men trots det mår jag jag inte bra av att äta livsmedel med mjöl och så. Kan det då vara som så att man bara är överkänslig på något sätt? (Jag har för övrigt troligtvist IBS) Min egentliga fråga är om det är okej att äta glutenfria varaor trots att man inte är gluten intolerant, för att när jag äter dessa varor är blir jag mycket bättre i magen. Äter jag till vanligt bröd blir uppsvälld och dålig magen några dagar efter. Tack på förhand!

Kan man äta glutenfritt trots att man inte är glutenintolerant?  skrevs maj 2004

  Annette    
Det enda sättet att veta helt säkert om man är glutenintolerant är att göra en tarmbiopsi, vilket oftast görs under en gastroskopi. Och då får man inte ha ätit glutenfritt innan för då visar biopsin fel. Man ska inte experimentera själv med glutenfri kost för då blir det bara ännu svårare att ställa rätt diagnos. Glutenintolerans i sig är en överkänslighet, alla glutenintoleranta är alltså överkänsliga. Antingen tål man gluten eller så gör man det inte. Och tål du gluten finns det ju ingen anledning att inte äta det. Tål du inte gluten förstörs ditt tarmludd. Och vissa glutenintoleranta märker knappt av detta på annat sätt än att de får brister. Och det finns många olika anledningar till att man har ont i magen eller är uppsvälld. Det kanske är nåt annat i den glutenhaltiga kosten du äter som du inte tål.
Du behöver egentligen göra en tarmbiopsi, men då måste du äta gluten under en längre tid innan. Då får du svart på vitt om du tål det eller ej.
Men den glutenfria kosten i sig är inte farlig för någon. Men det finns vissa saker man måste tänka på som att man får i sig lite fibrer osv. Så man behöver träffa en dietist för hjälp.


Skrevs maj 2004

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade