Kristian Luuk, en intervju om gluten

Kristian Luuk, en intervju om gluten

0 gillar 0
Intervju med Kristian Luuk ang glutenintolerans och glutenfri matKristian Luuk är född 1966, har dottern Smilla som är glutenintolerant. Kristian syns och har synts i ett större antal program på tv. Bland annat på spåret.

Kristian är även känd för sina succéer med Videokväll hos Luuk, Melodifestivalen, Sen kväll med Luuk, Hassan och Knesset med mera.


Hur är det att leva med glutenintolerans i familjen, hur påverkar det din vardag?
Det funkar bra. Särskilt så länge man är hemma och har tillgång till glutenfria alternativ i skafferiet och så. Lite svårare blir det när man ska ut på stan och måste ta en fika. Eller ännu värre, resa utomlands till ett land där folk inte ens förstår begreppet gluten.


När och hur upptäckte ni detta, och hur upplevde ni den första tiden?
Vi upptäckte det när Smilla var fem år. Hon hade ofta väldigt ont i magen och en läkare körde alla möjliga tänkbara tester. Till slut hittade han glutengrejen. Det var skönt för oss att få reda på vad som var fel, och nu kunde vi göra något åt saken. Ganska snabbt satte vi oss in i sjukdomen och kunde anpassa vår vardag till den.


Begränsar det er möjlighet att äta ute på restaurang, att resa och så vidare? Är restaurangerna välinformerade?
I Sverige funkar det jättebra. Restaurangpersonal har ofta bra koll. Utomlands är det knepigare. Då har vi med oss förtryckta kort med text på till exempel thailändska där det står om glutenintolerans. Ibland följer jag med ut i köket på restaurangen för att kolla på innehållsförteckningar osv.


När ni lagar mat hemma, gör ni flera olika rätter då?
Nej, numera lagar vi en rätt som alla kan äta. Det är inga problem.


Du är vad jag förstår engagerad i ämnet, bland annat mässan ”Mat för livet”. Tycker du att samhället är informerat när det gäller matallergi?
Jag tycker att samhället är ovanligt välinformerat. Och jag tycker det hänt väldigt mycket de sista fem åren. Det kan kanske bero på att man upptäcker fler och fler fall av glutenintolerans (tack vare smidiga blodprover) hela tiden. Och det kommer mer och mer glutenfria produkter. Men det är klart - man kan alltid informera mer!


Har du något tips eller råd till den som nyligen fått diagnosen celiaki?
Ta det lugnt! Läs på om sjukdomen på nätet. Ta kontakt med Celiakiförbundet. Frossa i glutenfria varor. OCH ta kontakt med ditt försäkringsbolag. Vissa hemförsäkringar ger ersättning för att man måste köpa dyrare alternativa livsmedel.


Upplever du att det är många av dina kollegor som har problem med matallergier? Hur är det tex på turnén med melodifestivalen, brukar det lösa sig smidigt där?
Jag har faktiskt inte stött på det så mycket. Men dom gånger jag varit med om det så har det alltid löst sig smidigt.


Stort tack för din tid, slutligen vad blir det för mat ikväll?
Ikväll blir det ärtsoppa och glutenfria pannkakor!

Intervju av Kristian Luuk
Intervju av Joakim Wigren
Genomförd 2009
Kristian Luuk, en intervju om gluten
Kristian Luuk, en intervju om gluten Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Kristian Luuk, en intervju om gluten© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade