Erik Videgård - Intervju

Erik Videgård - Intervju

0 gillar 0 Erik Videgård - Intervju
Erik Videgård är en erfaren och välrenommerad krögare och kock med lång erfarenhet inom restaurangbranschen både internationellt och i Sverige. Han har skrivit kokböcker och driver i skrivande stund restaurang Rebel Kitchen och Videgård Restaurang. Huvudsakligen inriktad på det asiatiska köket med bland annat en del glutenfri, mjölkfri och vegetariskt mat.


Du driver flera restauranger. Upplever du att kockar idag har tillräcklig kunskap kring specialkost och dieter för att laga riktigt god mat?
Tyvärr inte. Det ses oftast som ett extrajobb med specialkost och dieter. Mycket beror dock på att många ”får för sig” att de är intoleranta eller allergiska, då hamnar de som verkligen är det mellan stolarna. En annan orsak är att många inte berättar om sina önskemål förrän i sista stund och förväntar sig att köket ska trolla. De som verkligen har allergier hör ofta av sig i förväg och berättar detta, då finns det tid för förberedelser och det blir sällan problem.


Har du några grundläggande ”nycklar” du utgår ifrån när du vill använda tex gluten eller mjölkfria ingredienser istället för ”vanliga”?
I dagsläget finns det många fullgoda alternativ. Hemligheten är dock att inte försöka efterlikna traditionella rätter utan att tänka nytt. Köttfria köttbullar är rätt tråkigt.


Har du något tips att ge till den som vill laga god mat, men behöver anpassa den efter sin diet?
Leta i etniska kök som inte använder så mycket av de råvaror du är allergisk emot.


Är det asiatiska köket generellt enklare att allergi-anpassa?
När det gäller gluten och laktos, absolut. Svårare med vegetarisk eller veganska alternativ.


Har du gjort några särskilda anpassningar på dina restauranger för möta eller locka kunder med behov av specialkost?
Ja, det finns alltid veganska alternativ samt rätter utan gluten och laktos. Använder oftast majsstärkelse som alternativ till vetemjöl och har laktosfria alternativ.


Vilka typer av dieter har du anpassat dina restauranger för?
I dagsläget finns det så många olika dieter men menyerna ger oftast en möjlighet att bygga en fullvärdig måltid.


Vad tror du om framtiden, hur tror du att restaurangbranschen kommer påverkas av dieter och matallergi i framtiden?
Absolut. Min förhoppning är dock att tilltro till dieter och allergier sansar sig så att de som verkligen har behov av dessa tas på större allvar.


Äter du själv efter någon anpassad diet, ex vegetariskt eller glutenfritt?
Ja, har en dotter som är vegetarian och en son som kräver specialkost (gluten) så jag anpassar min mat till detta varje dag. På TV har även programledare t.ex mjölkprotein- och gluten-allergi så då anpassar jag rätterna till detta.


Har du några recept du vill dela med dig av?
Tunnbrödsrulle Special
Glutenfritt Tunnbröd
Ma Po Dou Fu VeganversionenSe Erik Videgårds profil
Intervju av Joakim Wigren
Erik Videgård - Intervju
Erik Videgård - Intervju Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Erik Videgård - Intervju© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade