Koka frysta hallon – minskar risken för kräksjukan

Koka frysta hallon – minskar risken för kräksjukan

0 gillar 0
Koka frysta importerade hallon i en minut innan de äts. Det rådet ger nu Livsmedelsverket. Anledningen är återkommande utbrott av norovirus som orsakas av importerade frysta hallon. Nororvirus orsakar vinterkräksjukan.

– Rådet är särskilt viktigt för äldre och personer med nedsatt immunförsvar eftersom de riskerar att bli allvarligt sjuka av en norovirusinfektion, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Norovirus orsakar vinterkräksjukan. För de flesta är det en obehaglig upplevelse men inte farligt. Men för äldre och personer med nedsatt immunförsvar kan symtomen bli allvarliga och till och med leda till dödsfall.

Under de senaste tio åren har frysta importerade hallon legat bakom 28 utbrott av norovirus. Vid ett av utbrotten insjuknade 130 personer. I Sverige är det vanligt att äta frysta hallon utan att de upphettas. Detta kan vara en förklaring till att Sverige oftare drabbas av norovirusutbrott kopplade till hallon än andra länder i Europa. Däremot finns det inga utbrott där hallon odlade i Sverige har angivits som smittkälla.

– Kokningsrådet gäller även företag och storkök som använder frysta utländska hallon som en ingrediens i livsmedel som inte ska värmebehandlas, till exempel smoothies, desserter och bakverk, säger Christina Lantz.

I praktiken har det dock visat sig vara svårt. Hallon kan förorenas med norovirus längs hela kedjan – från odling till plockning, rensning och paketering. Bären kan smittas på grund av smutsigt bevattningsvatten, gödsel eller av infekterade människor som hanterar bären. Det krävs endast ett fåtal viruspartiklar för att den som sedan äter bären ska smittas och bli sjuk.

– Så små mängder virus går inte att upptäcka genom provtagning, och därför räcker det inte att kontrollera hallonpartier för att förhindrar spridning av norovirus. I detta specifika fall tycker vi därför att det kan vara befogat att företag får märka med kokningsanvisning, säger Christina Lantz.
Koka frysta hallon – minskar risken för kräksjukan
Koka frysta hallon – minskar risken för kräksjukan Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Koka frysta hallon – minskar risken för kräksjukan© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade