Bättre matvanor kan rädda ditt liv

Bättre matvanor kan rädda ditt liv

0 gillar 0
6 400 dödsfall per år kan förhindras eller senareläggas med bra matvanor. Störst effekt kan mer frukt och grönsaker ha på hälsan. Därför skulle stor effekt kunna uppnås om man jobbar för öka svenskarnas frukt- och grönsaksätande. Det skulle kunna få stor effekt på folkhälsan, och även för miljön.

Det visar beräkningar som gjorts i samarbete mellan Livsmedelsverket och Lunds universitet, en i Sverige unik beräkning.

– Våra beräkningar visar att det finns stor potential att förebygga sjukdom om människor åt hälsosamt. Det ska vara lätt för människor att äta rätt, men då krävs insatser från många olika aktörer i samhället, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket och en av medförfattarna till studien.

Modellen har analyserat hur risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom och cancer skulle påverkas om befolkningen följde de nordiska näringsrekommendationerna, som är grunden för de svenska kostråden.

Störst effekt skulle det få om folk åt 500 gram frukt och grönsaker/dag. Särskilt bland män, som idag äter betydligt mindre grönsaker än kvinnor och ännu mindre frukt. Samtidigt är det bra att veta att även små förändringar gör skillnad, säger Irene Mattisson.

Mer fibrer, cirka 30 gram/dag, skulle ha näst störst effekt. Fullkornsprodukter, som står för en stor del av fiberintaget, svarar för en stor del av hälsovinsten kopplad till att äta fibrer.

– Att äta mer mat från växtriket och mindre från djurriket är också miljömässigt mer hållbart och helt nödvändigt för vår planets framtid, säger Irene Mattisson.

Resultaten är publicerade i den vetenskapliga tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health.

Rapport från Livsmedelsverket 190510
Bättre matvanor kan rädda ditt liv
Bättre matvanor kan rädda ditt liv Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Bättre matvanor kan rädda ditt liv© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade