Veteallergi eller inte??

Veteallergi eller inte??

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Veteallergi eller inte??
  Åsa    

Veteallergi eller inte??


Vår dotter på 13 månader har varit dålig i magen sedan hon var 7 månader, mycket avföring i blöjan som var väldigt löst och luktade surt och anade att det var mjölkproteinet hon inte tålde för hennes bror fick den diagnosen när han var 2,5 år. Så vi fick först prosbee av bvc och hon blev bättre i någon vecka för att sedan bli jättedålig igen nu med torra fötter och röda samt nariga kinder. Pratade med en specialist på allergi och han sa att vi skulle prova Nutramigen istället men hon blev inte ett dugg bättre, efter någon månad så fick vi göra blodprov och avförinsprov (blodprovet blev inte sänt så vi var inne förra veckan o tog ett nytt) träffade sedan en dietist som sa att hon kunde vara ett av de barn som inte tålde Nutramigenen heller så vi fick Neocate och nu så har utslagen blivit lite bättre men magen var fortfarande jättedålig. Fick då höra att det fanns något som heter veteallergi, för gluten har hon inte visade provet, så i förra veckan orkade vi inte längre för hon har inte sovit en enda natt utan att vakna och gallskrika sedan hon var 7 månader gammal och har en uppsvälld mage. Vi tog bort vetemjöl i början av förra veckan och nu är nästan det torra borta och i dag så blev jag överlycklig när jag bytte på henne efter att hon hade bajsat....det luktade normalt och var sammansatt inte helt bra men varken jättelöst eller som en orange sörja, till och med en liten sammansatt klump och var grått till färgen. Vad tror ni det kan vara????

Veteallergi eller inte??  skrevs mars 2008

  Liselotte    
Hej... ville bara säga att blodprov för gluten är inte särskilt tillförlitligt! Det är väl alltid lite dumt att prova att ta bort just vete på eget initiativ, eftersom man måste provocera under en lång tid sedan om man vill göra en tarmbiopsi för att bli helt klar över vad det är som spökar, samtidigt förstår jag att ni är panikslagna och prövar vad som helst!
Trots att vi har gjort en biopsi på vår dotter så vet vi ändå inte med säkerhet om hon är veteallergiker eller glutenintolerant eftersom symptomen är så lika!
Hoppas att ni snart får klarhet i vad det är och att hon mår bättre nu, lycka till...


Skrevs mars 2008

  Åsa    
Ja det var väl lite dumt att ta bort vete, pratade med dietisten i dag och hon sa att det inte gjorde någonting och att vi kunde fortsätta med vetefritt eftersom hon har blivit lite bättre i magen och inte vaknar så ofta som förut.

Skrevs mars 2008

  Karin    
Jag vill bara säga att jag tycker det är bra att du står på dig och kämpar på. Det är tufft när man märker att ens barn inte mår bra och man inte får den hjälp man behöver. Det finns allergitest där man tejpar fast på ryggen. Det visade på vår dotter att jag hade rätt, efter alla andra blodtester som inte visat något. Hon tål inte vete, havre och mjölk. Värt att veta så kan det ta lång tid innan de blir helt bra igen, det tog nog fyra-fem månader på vår flicka.Så stå på er och lycka till. :)

Skrevs mars 2008

  Åsa    
Hej Karin!
Som sagt så blev hon ganska bra i magen efter en vecka med glutenfritt, men igår så fick hon en banan vid fyra och sen har hon varit dålig i magen, vaknade i nättras och gallskrek och tårarna sprutade och pruttade ganska mycket. Detta trots att hon varken får mjölk eller vete. Lider så med henne och undrar vad det kan vara, hon är 13 månader nu och har varit lös i magen sedan hon var 7 månader och först efter hon fick vetefritt så blev hon bra i magen (eller bättre) och den sura o fräna lukten försvann. Testerna visar ingenting men jag kommer inte ge mig förrän jag vet vad som felas med min lilltjej, man vaknar inte mitt i natten och gallskriker och pruttar om det inte beror på något kan jag tycka. Vad tror ni??


Skrevs mars 2008

  Liselotte    
Hej igen... tycker det är konstigt att dietisten tyckte ni skulle fortsätta med vetefritt utan att först ha utrett det, men i så fall så hade jag tagit bort alla spannmål (vete, korn, råg å havre) och testa "naturligt glutenfritt" och se om hon blir mer stabil av det, att hon reagerade så kraftigt på bananen kanske kan bero på att tarmen är så belastad av "felaktig mat"?!
Jag vet precis hur ni har det just nu, vi har gått igenom precis samma sak för nästan tre år sedan (även de här nattliga skrikattackerna) och det är ENORMT skönt att kunna säga att vi nu har en dotter som är hur pigg och glad och harmonisk som helst och framför allt sover väldigt gott om nätterna! (men det tog nästan två år att få henne att må så bra som hon gör nu, med mycket tjatande på olika läkare och olika sjukhus, vi har dock nu verkligen hittat "hem" inom läkarvården: Östra sjukhusets gastroenhet i GBG)!
...igen: Lycka till... och du... STÅ PÅ DIG!


Skrevs mars 2008

  Robyn    
Tjena!

Om det nu är vete, råg, you name it i fom av säd som spökar för din dotter så är det tyvärr så att det tar 3 veckor innan reaktionerna på sista intaget av allergenet är ute ur kroppen och 6 veckor innan det har läkt av... Så håll ut det brukar bli bättre! MVh Cicci som tyvärr också varit med förrut

Skrevs mars 2008

  Åsa    
Så dessa skrikattacker mitt i natten och pruttarna med mera lär hålla i sig så länge?? Ballongmage har hon ännu med. Pratade med vår läkare på barnkliniken i går och han verkade mena att syns det inte på blodproven så har hon inte någon allergi, men sa även att han skulle prata med en kollega som kan det här med födoämnesallergier och se hur vi ska gå vidare, tills dess skulle vi fortsätta med gluten/mjölkfritt. Nu är hon lös i magen igen men det beror nog på att hon är förkyld för det är ju inte alls som förut ( som var en orangefärgad sörja som luktade surt o fränt)

Skrevs april 2008

  Marie    
Hej!Jag har en tjej som nu är snart 3 år. Hon var mjölkallergisk direkt(har en son som oxå är det,så kände igen symtomen) så vi tvingade oss till att få Profylac. Det blev bra. Tills det vid 4 mån var dags att lära sig smaka/äta nåt annat.Då var det igång igen, magont, kräkningar efter varje smakning osv. Kämpade några veckor, men fick sen hjälp av dietist. Och vi började OM från början, å gav henne bara de saker jag var helt säker på att hon tålde. Det var Profylac, 100%vetefritt havregryn(från Semper), potatis, majs och banan. Sen fick vi prova en sak itaget, helt enkelt. Då visste man ju vad det berodde på.Hon tålde inte baljväxter (inte ens stabiliseringmedel av det E410-414), inte vete (eller vetestärkelse och där rök alla andra sädesslag ocskå eftersom de får innehålla upp till 5%vete utan att deklarera det), ägg, sten&kärnfrukt, rotfrukter, soja (inte heller sojalecitin E322), mjölk, kål,färgämnen mm. Och långa perioder provade vi ingenting, bara för att vi alla skulle få lugn o ro. Man lever gott på potatis, havre, banan o Profylac tyckte dietisten..det gav oss ro i själen. När hon började på dagis (vid 1 år o 3 mån) hade hon en lista på de få saker hon fick äta. Och hon mådde jättebra. Sen har vi hemma provat lite åt gången, och nu vid snart 3år så är det "bara" mjölk, fisk&skaljdjur, mandel&nötter som hon inte tål. Och det känns helt fantastiskt, för när man är mitt i smeten tror man ju aldrig det ska ta slut...
Så kämpa på!!!!


Skrevs april 2008

  Åsa    
Hej Marie! Hade ni tagit blodprover på födoämnen innan? Vi har gjort det och det visar ingenting och hennes avföringsprover är bra. Så det enda man kan göra är att göra en provokation, som vi ska göra efter den 21 april. Idag var hon väldigt lös i magen (ännu förkyld) sover om nätterna, vaknar till då o då men somnar om när hon får nappen. Doktorn sa att vi litar 100% på dessa blodprov men eftersom ni tycker att hon verkar ha blivit bättre efter helt glutenfritt så kan vi göra en provokation om ett tag. Känns så hopplöst när man inte vet och när alla svar är bra vilket är skönt MEN vad är det då som är fel.....

Skrevs april 2008

  Marie    
Hej!Vi tog blodprov på gluten, vilket inte visade nånting (och det var ju inte det heller, utan själva Vetet som hon inte tålde).
Vi gjorde även pricktester på alla "vanliga" livsmedel som mjölk, ägg, vete, fisk,jordnötter osv..men det visade INGENTING!!!! Ändå spydde hon av välling/gröt gjord på mjölk, vete eller baljväxter(fruktkärnmjöl, som i Sinlacgröten). Och fick superont i magen både av mjölk o vanliga havregryn; på de som vae 100% vetefria (semper) reagerade hon inte alls. Så det var ju så Tydligt ändå. proverna visade fel. Och vår läkare var så klok att hon insåg att tjejens reaktioner måste styra, inte proverna. Och vi fick mycket stöd från henne o dietisten i att prova oss fram, å lita på hur vi tyckte hon mådde bäst. Och utgå från det. Läste mycket på internet om allergier och korsreaktioner under denna tid. Vilket var bra stöd. Mycket av det hon reagerad på var så kallat "korsallergen" med björk o gräs(tex rotfrukt, sten o kärnfrukt, vete mm). Så vi undrar förstås om hon ska reagera på pollen i sommar istället....nr det andra försvunnit. Det återstår att se. (enl läkaren visar det sig inte förrän kring 3 år...).
Du får gärna maila, om jag kan hjälpa till med råd på nåt sätt.


Skrevs april 2008

  Marie    
..en sak till. Om hon inte blir bättre av glutenfritt, så testa helt vetefritt!! I glutenfritt ingår ju tex vetestärkelse, å om hon inte tål vete så funkar ju inte det. Då måste det bli naturligt glutenfria produkter.

Skrevs april 2008

  Åsa    
Hej Marie! Tack det var jättesnällt att du frågade och jag vill gärna maila till dig, man känner sig så rådlös och det skulle vara skönt att få prata med någon som är i samma sits. Vet inte vad jag ska tro ang hennes mage, hon fick i sig en bit av sin storebrors macka i morse som låg under bordet och jag såg inte det i tid. Har ingen aning om hur mycket hon fick i sig, men det var ingen stor bit, två timmar senare så fick hon diarre, såg precis ut som innan vi började med helt glutenfritt, orangefärgat, kladdig sörja och luktade surt och fränt. Nu ikväll innan hon fick sin välling så pruttade hon ganska mycket och har ballongmage samt gråter till då o då. Kan dom reagera på sån liten mängd??

Skrevs april 2008

  Åsa    
Hon har även blivit jätteröd på kinderna och näsan igen.

Skrevs april 2008

  Marie    
Ja, då i början reagerade hon ju till och med på det lilla vete som fanns i vanliga havregryn...och vetestärkelse. Och på stärkelse, stabiliseringsmedel osv gjort på vete eller baljväxter...Man måste TRO på det man ser/känner, blir barnet dåligt så Tål hon det inte!! Oavsett om dagiskokerskor å andra "experter" säger att man inte kan reagera på så lite. Som tur var så hade ju vår läkare och dietist sån självsäkerhet/kunskap att de vågade lita på den faktiska reaktionen å strunta i prover å "hur man brukar reagera"..vilket var ett oerhört stöd.

Skrevs april 2008

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMjölkprotein i fritös nyC022 timmar
New TopicHur baka med majsmjöl eller rismj&#... nyErica Persson101 dagar
New TopicMjölkallergi nyAgneta01 dagar
New TopicAllergiAgneta011 dagar
New TopicSymtomAgneta212 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade