Glutenfritt surdegsbröd?!

Glutenfritt surdegsbröd?!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Glutenfritt surdegsbröd?!
  Madeleine    

Glutenfritt surdegsbröd?!


Hej, jag tycker om att baka, vilket är bra då man är glutenintolerant. Dock skulle jag vilja prova att baka glutenfritt surdegsbröd -någon som har recept, tips eller idéer?
ha det fint
//Madde

Glutenfritt surdegsbröd?!  skrevs april 2009

  muminkexx    
min svärmor hade klippt ut detta recept åt mig från aftonbladet, har inte testat det än dock.det är inget surdegsbröd men det låter iaf gott.


8 bröd á 250 g eller 2 á 1 kg

50 g jäst
500g vatten
300g turkisk youghurt
150 g rapsolja
150 g mörk sirap
750 g jyttemjöl (finns på coop & ica)
125 g solrosfrön
125 g linfrön
25 g salt

+ smör till formarna

Så här gör du:
1 Rör ut jästen i ljummet vatten, tillsätt sedan resten av de blöta ingredienserna, tillsätt därefter de torra. Kör i degblandare på lägsta hastigheten i 10 min.

2.dela upp degen i små smorda formar eller i 2 raka sockerkaksformar och låt jäsa i 30 min.

3. Värm ugnen till 225¤c
4. Ställ in formarna i ugnen. Baka med ånga de första 5 min (lägg en skål med vatten i ugnen eller spraya med vattensprayflaska)
Sänk värmen till 190¤c och baka vidare ca 40 min.
5. Låt bröden svalna på galler.

Skrevs april 2009

  Madeleine    
Tack för ett jättebra&gott recept! Det ska jag föremdela till andra celiakister, om jag få=) //Madde

Skrevs april 2009

  Linnea    
Hej!
Bakade nu i helgen ett glutenfritt surdegsbröd som blev gott.

Surdegen har jag sedan tidigare gjort av Teff och bovetemjöl.

Ingredienser
300 gram Teff (Jyttemjöl finns på coop)
100 gram rismjöl
100 gram kikärtsmjöl
100 gram bovete mjöl
1,5dl surdegs bas
3dl vatten
0,5msk salt
1msk olja

Enligt det amerikanska receptet kan man byta ut mjölsorterna.

Blanda alla ingredienser till en tjock smet. Låt stå i 8-10h med en fuktig handduk över.

Kleta ut smeten i en bakform och låt stå ytterligare 1 timme.

Grädda i 200grader i ca 50min
-----------------------
Annars är det här fruktbrödet riktigt bra. Mjölmängderna varierar lite från gång till gång beroende på hur surdegen ser ut.

Här fuskar man med lite jäst. Receptet ger 2 stora limpor.


Dag 1 kväll
8dl ljummet vatten
1dl surdegs bas
450g bovetemjöl (eller annat krafigare mjöl)
250g torkade aprikoser
3dl vatten till blötläggning av aprikoserna

* Blanda vatten, surdegsbas och mjöl. Täck med plast.
* Mät upp 3dl vatten i ett litermått, häll i aprikoserna och låt dra under natten.

Dag 2 morgon
250g russin,
30g jäst
2dl vatten (55grader)
1msk salt
2tsk kanel
100g solroskärnor
300g bovetemjöl (eller annat krafigare mjöl)
ca 300g Lailas gula mix

* Ta undan 1dl surdeg tills nästa bak.
*Blötlägg russinen i varmt vatten och låt dem ligga tills du blandat resten av ingredienserna
* Häll i aprikoserna + vätska i degen.
* Smula ner jästen och häll på det varma vattnet.
* Mät upp torra ingredienser och rör ut i degen.
* Häll av russinen och blanda ner. Bearbeta sedan degen väl.
* Jäs i 45min, täck med plastfolie.
* Smörj 2stora formar eller 3små.
* Klicka i degen tills formarna är fyllda till 2/3 delar.
* Strö lite mjöl ovanpå.
* Täck med plastfolie och låt jäsa 45min.
* Grädda 1timme på 200grader. Ta sedan ut bröden ur formarna, lägg på gallret, stäng av ungen och låt bröden ligga ytterligare 10min i ugnen.

Låt bröden vila ett par timmar innan du äter.
-----------------------------
Lycka till!


Skrevs maj 2009

  charlotta    
De har ett toppenbra recept på surdegsbröd på www.mixwell.com


Skrevs maj 2009

  Kristina    
Kan bara hålla med föregående skrivare. Surfade runt som en galning efter just glutenfri surdeg när jag blev frälst på "vanlig" surdeg. Hade nästan gett upp hoppet eftersom alla sa att det inte gick. Hade testat både Mejeribolagets och satt egen (som surnade efter tre timmar...). Hittade då på Mixwells sida och - jippie - den fungerade på första försöket! Använde mig av oskalat, men tvättat, äpple som igångkörare. Körde med Sempers naturligt glutenfria grovmix. Sån krut i det att det jäste över kanterna :-) Nästa gång ska jag chansa och köra utan jäst som man gör i övriga surdegsrecept, eftersom jag matat fram sex satser surdeg som bara växer och växer.. Tösen är inte brödälskare...

Skrevs december 2009

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicveterisk ICA återkallar ICA Risotto med... nydietist01 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade