Fisk o skaldjursallergi

Fisk o skaldjursallergi

0 gillar 0
Ofta är man allergisk mot all fisk, men enskilda personer kan ha varierande känslighet för olika fisksorter.

Symptomen vid fiskallergi kan vara dramatiska med kräkningar, nässelutslag och andnöd.

Enbart lukten av fisk kan utlösa ett astmaanfall hos personer som är extremt fiskallergiska. De måste då få möjlighet att sitta någon annanstans och äta

Fiskallergin utlöses ofta av flera olika fiskarter, men kan också var specifik för ett fåtal arter.
En del personer med extrem känslighet mot fisk säger att de inte ens tål att äta kött från djur som är uppfödda på fiskmjöl eller ägg från höns som fått fiskmjöl i fodret. De säger sig inte heller tåla margarinprodukter som innehåller fiskfett. Det här är saker som de lärde tvista om, men ofta vet den allergiske faktiskt bäst själv vad han eller hon tål eller inte tål.

Fiskallergi uppträder i regel under tidig barnaålder. Den blir ofta bestående.

Andra reaktioner på fisk

Andra reaktioner kan bero på att fisken innehåller toxiner (gifter) eller höga halter av histamin. Histamin finns framför allt i tonfisk ock makrill och uppstår när fisken hanteras felaktigt vid för hög temperatur. Histaminförgiftning ger akut insjuknande i magsmärtor, kräkningar och diarré. Höga halter av histamin har även påvisats i escolar, en fisksort som felaktigt ofta kallas smörfisk. Escolar, liksom ruvett (även kallad oljefisk), innehåller en sorts fett, sk vaxestrar. Om fisken inte steks eller grillas kraftigt så att fettet försvinner, kommer vaxestrarna att ge besvär vid konsumtion. Besvären yttrar sig som magbesvär och kan ibland misstolkas som en överkänslighetsreaktion.

Skaldjursallergi

Allergi mot skaldjur (kräftdjur och blötdjur) uppträder huvudsakligen i vuxen ålder. Hudsymtom som nässelfeber, svullnad och eksem är de vanligaste symtomen vid skaldjursallergi, följt av magbesvär. Symtom från andningsvägarna, som astma, förekommer. Reaktioner vid inandning av ångor från skaldjur, liksom vid hantering av skaldjur, har rapporterats.
Den som är skaldjursallergisk reagerar vanligtvis på både räkor, krabba, hummer och kräftor. Många tål inte heller snäckor, musslor eller bläckfiskar. Även reaktioner på sniglar finns beskrivna hos skaldjursallergiker. Skaldjursliknande produkter - surimi - tillverkas vanligen av fisk, men kan ibland innehålla en viss andel krabbkött.
Innehåll av skaldjur och produkter därav, liksom blötdjur och produkter därav, i livsmedel måste alltid deklareras.
Allergenet är värmestabilt

Fiskrom

Rom från torsk, lodda, stenbit, laxfiskar (lax, regnbåge, sik och löja) och stör används som livsmedel. Fiskrom, dvs ägg från fisk, innehåller en rad proteiner som klart avviker från dem man finner i fiskmuskel. Sannolikt kan man vara allergisk mot rom, men några uppgifter om detta finns inte i litteraturen.

Se upp med produkter som
Innehåller/kan innehålla fisk

Leverpastej
Slottsstek
Notera särskilt kötträtter och charkprodukter
som innehåller ansjovis som smaksättning
Asiatiska rätter
Bröd med fiskolja/fiskfett (sällan förekommande)
Vissa matfetter kan innehålla fiskolja (billigare margariner)
Fiskolja är ett animaliskt fett
Worcestersås
Asiatiska fonder och buljonger
Fisk o skaldjursallergi
Fisk o skaldjursallergi Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Fisk o skaldjursallergi



© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade