Allergi-information på restaurang

Allergi-information på restaurang

0 gillar 0 Allergi-information på restaurang

Allergi-information om livsmedel som inte är färdigförpackade

Mat man äter på restaurang är exempel på livsmedel som inte är färdigförpackade. Alla som säljer och serverar mat och måltider är skyldiga att kunna informera om maten innehåller någon ingrediens från "allergenlistan".

Du som är allergisk eller glutenintolerant kan därför alltid få reda på om maten innehåller ingredienser som mjölk, ägg eller vete.

Du kan få informationen muntligen eller skriftligen. Om informationen är muntlig ska det finnas en upplysning om att informationen finns att få.

Skriftlig information om allergener kan exempelvis finnas

• På menyn
• På en särskild skylt eller skärm
• I ett informationsställ

Berätta vad du är allergisk mot

Den nya lagstiftningen innebär att restaurangerna ska kunna informera om när en måltid innehåller allergena ingredienser så att du som är allergisk eller överkänslig ska kunna undvika den måltiden. Känsliga allergiker kan dock få allvarliga reaktioner av så lite som en nötflisa eller en droppe mjölk. Sådana kan oavsiktligt hamna i maten på restaurang och då räknas de inte som ingredienser.

Vanliga restauranger behöver inte ha särskilda rutiner för att säkerställa att maten är lämplig även för känsliga allergiker. För många överkänsliga går det bra att äta maten ändå, men är du särskilt känslig är det viktigt att du pratar med personalen och berättar att du till exempel inte tål mat som kommit i kontakt med kladdiga redskap. Du bör också tänka på att mat på bufféer kan vara en risk.

Skolkök och andra som lagar specialkost måste däremot ha särskilda rutiner för att maten som serveras till allergiker ska vara lämplig även för de som är särskilt känsliga. Det finns ytterligare lagstiftning som reglerar specialkost och rätten till skolmat.

Källa Livsmedelsverket
Allergi-information på restaurang
Allergi-information på restaurang Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Allergi-information på restaurang© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade