Korsallergi ger ofta milda symtom

Korsallergi ger ofta milda symtom

0 gillar 0
För vissa kan en matallergi innebära stora risker, men för en del behöver det inte vara så farligt. Det gäller exempelvis de personer som är allergiska mot björkpollen och som därför även reagerar på hasselnötter, äpplen eller mandel.

Livsmedelsverket har nyligen (2021) publicerat en vetenskaplig kunskapsöversikt om allergi och korsallergi mot vegetabilier. Den visar bland annat att det är viktigt att skilja mellan olika typer av allergi.

De som exempelvis reagerar mot hasselnötter till följd av en björkpollenallergi, så kallad korsallergi, får nästan alltid milda symtom och de kan ofta äta hasselnötter om de är tillagade. De som är allergiska mot hasselnötterna i sig, äkta hasselnötsallergi, kan däremot reagera med mycket svåra symtom.

- Det är viktigt att skilja de två allergityperna åt för att inte oroa och begränsa livet i onödan för personer som ofta får väldigt milda symtom säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket

Märkningen är livsviktig


I kunskapsöversikten framgår det också att det är stor variation mellan olika individer när det gäller mängden som orsakar reaktion. De som är känsligast kan bli sjuka av bara några milligram av ett livsmedel medan andra reagerar först när de ätit ganska stora mängder. Eftersom allergi kan leda till svåra och livshotande symtom måste märkningen på maten vara korrekt, tydlig och följa de regler som finns i lagstiftningen.

- Ett livsmedel som innehåller en allergen ingrediens utan att det framgår av märkningen kan innebära en stor risk. Märkning är en viktig fråga för både livsmedelsföretag och livsmedelskontroll säger Ylva Sjögren Bolin

Kunskapsöversikten pekar också på att det är mycket ovanligt med luftburna allergiska reaktioner mot livsmedel. Allergiska reaktioner mot mat beror nästan alltid på att personen ätit något, inte att allergenen andats in.

Rapport om korsallergier från Livsmedelsverket

Källa Livsmedelsverkets 2021
Korsallergi ger ofta milda symtom
Korsallergi ger ofta milda symtom Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Korsallergi ger ofta milda symtom© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade