Slarv med ingrediensförteckningar

Slarv med ingrediensförteckningar

0 gillar 0

Slarv med ingrediensförteckning kan dölja allergiframkallande ämnen

Omkring hälften av livsmedelsverkets undersökta förpackade ”färdiglagade rätter” och köttprodukter angav inte sammansatta ingredienser på rätt sätt. Det innebar i några fall att allergener inte angavs korrekt. Det visar den undersökning av totalt 407 produkter som gjordes 2011 av sjuttiofem kommuner tillsammans med Livsmedelsverket.

De flesta produkter som granskades hade en korrekt ingrediensförteckning. Det var 28 av 407 produkter som bedömdes ha felaktig förteckning. Även hållbarhetsdatum angavs oftast på ett korrekt sätt.

Ingrediensförteckning

En stor andel av de kontrollerade, förpackade produkterna hade ingrediensförteckning, endast 7 av 407 produkter saknade en sådan. Däremot fanns det brister i ingrediensförteckningarna. Bland annat angavs inte de sammansatta ingredienserna, såsom majonnäs, på ett korrekt sätt på 47 av de 107 granskade köttprodukterna respektive på 88 av de 155 färdiglagade maträtter. I några fall innebar det att ingående allergiframkallande livsmedel inte angavs.

Tillsats och arom

I undersökningen tittade man också på tillsatser och aromer. Alla tillsatser som användes var godkända. Men i nästan hälften av produkterna som innehöll tillsatser hade de inte angivits på korrekt sätt. En tredjedel av de produkter som innehöll rökaromer saknade uppgift om detta i märkningen.
Slarv med ingrediensförteckningar
Slarv med ingrediensförteckningar Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Slarv med ingrediensförteckningar© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade