Inget tydligt samband mellan glutenintolerans och autism

Inget tydligt samband mellan glutenintolerans och autism

0 gillar 1
Ny svensk forskning visar att det inte finns ett tydligt samband mellan glutenintolerans och autism. Kopplingen mellan sjukdomarna har varit omdiskuterad i flera år, och många föräldrar med barn med autism har provat glutenfri kost för att se om det påverkar barnets välbefinnande.

Efter att Lisa Narrowe blivit besviken på vården, testade hon bland annat glutenfri kost till dottern under två års tid.

De senaste åren har viss forskning visat på möjliga samband mellan glutenintolerans och autism. Det har fått många föräldrar med barn med autism att prova på specialkost. Men kopplingen mellan autism och celiaki, alltså glutenintolerans, har varit omdiskuterad.

En ny svensk studie, som publiceras i dag i den amerikanska tidsskriften JAMA Psychiatri, ser inga direkta samband mellan de här två sjukdomarna. Den som lett studien är Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska Institutet.

Glutenintolerans kan i dag benämnas som en folksjukdom eftersom den drabbar 1-2 procent av alla svenskar. Eftersom både glutenintolerans och autism ökar i Sverige är det här ett viktigt område att forska vidare på, säger Jonas Ludvigsson.

Elizabeth Narrowe, som provade glutenfri kost till sin dotter i två års tid, tycker att barn med autism ska ha rätt till kvalificerad hjälp från de experter som finns inom landstingen. Utöver det kan föräldrar, om de vill, prova andra metoder.
Inget tydligt samband mellan glutenintolerans och autism
Inget tydligt samband mellan glutenintolerans och autism Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer
  Emelie
Det har man ju dock bevisat, att de hänger ihop.


© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade