Nya regler om allergiinformation

Nya regler om allergiinformation

0 gillar 0
Vad har gästen på restaurangen, kunden som handlar mat över disk i butiken eller patienten på sjukhuset egentligen rätt att få reda på när det gäller ingredienserna i den mat de får? I början av maj skickade Livsmedelsverket ut förslaget om nya regler för märkning och information om livsmedel på remiss.

Frågan har engagerat, remissvar och synpunkter kring förslaget har kommit från både bransch- och intresseorganisationer samt privatpersoner. Många anser att de nya reglerna inte är tillräckliga, flera har velat se ett större ansvar för restaurangägare att redovisa samtliga ingredienser i maten. Samtidigt uttrycker många i restaurangbranschen att de nya reglerna går för långt, att de kräver för mycket av enskilda restauranger och är svåra att genomföra.

– Vi bedömer att de nya märknings- och informationsreglerna kommer att hjälpa de personer som behöver veta vad maten innehåller på ett bra och säkert sätt. Samtidigt är det regler som det är möjligt för branschen att arbeta efter, säger Stig Orustfjord, generaldirektör för Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket kommer även fortsättningsvis att arbeta med frågan om hur information till konsumenter kan ges.

Förslaget om nya märknings- och informationsregler har nu anmälts till EU-kommissionen på så kallad notifiering. De träder i kraft från den 13 december 2014. För ytterligare information kontakta Livsmedelsverkets pressjour 018 – 17 53 40


Fakta om förslaget och förändringar efter remissomgången

I butik och på restaurang
De nya reglerna innebär att den som handlar mat över disk i butik eller hämtmat på restaurang på begäran ska få information om samtliga ingredienser i den mat de köper. För den mat som serveras på restaurang för att ätas på plats måste restaurangen informera kunden om maten innehåller något av de 14 allergener som har listats av EU (se lista nedan). Restaurangen måste även på ett tydligt sätt ange hur man kan få information om allergenerna, exempelvis genom skyltar eller anslag i restaurangen. Allergener är olika ämnen som kan framkalla allergi eller överkänslighet.

I det ursprungliga förslaget fanns även krav på att mängd skulle anges i informationen om vissa ingredienser för mat som köps över disk, till exempel antal gram hallon i en hallontårta som köps på ett bageri. Det kravet är borttaget efter att remissinstanserna tyckt till. Missuppfattning kring sjukhusmaten
Remissvaren visar att många tyvärr missuppfattat de regler som föreslås för personer där allergi eller överkänslighet redan har utretts och dokumenterats. Det gäller till exempel patienter på sjukhus, eller barn inskrivna på förskola. För dem gäller att den som serverar maten inte behöver sätta upp skyltar om hur information kring allergener kan ges. Däremot gäller precis samma regler i övrigt på dessa ställen, nämligen att den som tar emot/beställer maten har rätt att få personlig information om maten innehåller något av de 14 allergener som listats av EU. Tyvärr har denna del missförståtts av många som är rädda för att de inte har rätt att få information, vilket alltså inte stämmer.

Potatis
Efter genomgångna remissvar ändras det ursprungliga förslaget så att den märkning som finns kring färdigförpackad potatis idag blir kvar. Det ska även fortsättningsvis anges när potatisen är packad, vilket sortnamn det är ska stå på påsen samt att den bör förvaras mörkt och svalt.

För potatis i lösvikt krävs, på samma sätt som tidigare, att endast sortnamn anges.

Lista på de 14 allergenerna

spannmål som innehåller gluten (såsom vete, råg, korn och havre)
kräftdjur
ägg
fisk
jordnötter
sojabönor
mjölk
nötter och mandel
selleri
senap
sesamfrön
svaveldioxid och sulfit
lupin
blötdjur
Nya regler om allergiinformation
Nya regler om allergiinformation Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Nya regler om allergiinformation© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade