Kan mat orsaka depression?

Kan mat orsaka depression?

1 gillar 0
Det finns ett samband mellan mat och depression. Det visar en studie från Harvard. Det är inte första studien som visar att det finns ett samband mellan olika sorters mat och risken för depression. Det som är nytt är att den här studien visar att sambandet skulle kunna bero på att viss mat orsakar inflammation.
Tidigare studier har visat att personer som äter mycket grönsaker och frukt, fisk och fullkorn och vegetabiliska oljor, mer sällan drabbas av depression.

- Det är positivt om mat som vi vet skyddar mot många livsstilssjukdomar även skyddar mot depression, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket.

I Harvardstudien, där medelålders och äldre kvinnor deltog, var läsk, vitt mjöl, rött kött, margarin och fisk förknippade med inflammation. Detta sammantagna ”kostmönster” tycks också vara kopplat till ökad risk för depression. Samtidigt verkar vissa livsmedel – en del sorters grönsaker, särskilt gröna bladgrönsaker, olivolja, vin och kaffe – kunna skydda mot depression.

Det är förvånande att fisk ingick i det inflammatoriska kostmönstret. Kvinnorna som fick en depression åt ungefär samma mängd fisk som de som inte insjuknande. Det går därför inte att säga hur stor påverkan fisken hade. När det gäller margariner såg forskarna att de som fick depression åt mer margarin än de som inte blev deprimerade.

- Vi vet inte varför margariner var förknippade med inflammation eftersom vi vet för lite om vad margarinerna i USA innehöll när studien genomfördes, från mitten av 80-talet till 2002. I Sverige innehöll margarinerna till exempel en hel del transfett tidigare, vilket de inte gör i dag, säger Hanna Eneroth.

Harvardforskarna utesluter dock inte att det kan vara andra faktorer än maten som förklarar varför kvinnor som åt den ”inflammatoriska kosten” hade högre risk för depression. Det kanske är så att kvinnor med benägenhet för depression i högre grad väljer mat som ingick i det inflammatoriska kostmönstret.
Kan mat orsaka depression?
Kan mat orsaka depression? Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Kan mat orsaka depression?© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade