Risk för livsmedelsallergiker: Felaktig information om ingredienser hos var fjärde restaurang

Risk för livsmedelsallergiker: Felaktig information om ingredienser hos var fjärde restaurang

0 gillar 0 Risk för livsmedelsallergiker: Felaktig information om ingredienser hos var fjärde restaurang
Att få rätt information om allergener i maten man äter är avgörande för personer som är allergiska eller överkänsliga mot vissa ingredienser. Men en ny nationell kontroll visar att var fjärde restaurang eller kafé i Sverige lämnar felaktig information om allergena ingredienser.

I en granskning av totalt 4344 produkter hos 2172 restauranger och andra storhushåll upptäcktes fel allergeninformation för 17 procent av produkterna hos totalt 25 procent av verksamheterna. Kontrollerna genomfördes i 71 kommuner och samordnades av projektledaren Maria Svensson, enhetschef för livsmedelskontrollen i Malmö stad.

Felaktig information om allergener kan ha allvarliga konsekvenser för personer som lider av allergiska reaktioner. Enligt Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket, är det vanligt med allergi mot mjölk, ägg och vete i Sverige och reaktionerna mot dessa livsmedel kan bli lika allvarliga som allergiska reaktioner mot jordnötter eller nötter. Därför är det mycket oroande att information om dessa vanliga allergener missas så ofta. Kontrollerna visade att det var vanligt med fel information om mjölk, ägg och gluten, medan fel information om jordnötter och nötter var mer ovanligt.

Sedan 2014 finns ett lagkrav på att restauranger och caféer som säljer mat till allmänheten ska kunna lämna information om allergena ingredienser i de produkter som serveras. Förordning (EU) nr 1169/2011, också känd som informationsförordningen, preciserar de 14 allergener som omfattas av särskilda krav på märkning och information.

Restauranger och caféer har viss flexibilitet när det gäller att lämna information, men den måste vara fullständig och korrekt. De 14 allergenerna som omfattas av informationsförordningen speglar de vanligaste orsakerna till svåra allergiska reaktioner hos befolkningen i Europa.

Källa: Livsmedelsverket
230207
Risk för livsmedelsallergiker: Felaktig information om ingredienser hos var fjärde restaurang uppdaterades 2023-02-20
Risk för livsmedelsallergiker: Felaktig information om ingredienser hos var fjärde restaurang Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Risk för livsmedelsallergiker: Felaktig information om ingredienser hos var fjärde restaurang© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade