Om Korsreaktioner Allergi

Om Korsreaktioner Allergi

1 gillar 0

KORSREAKTIONERPå grund av likheter i allergena strukturer förekommer korsreaktioner. Den vanligaste pollenrelaterade överkänsligheten är den mellan björkpollen och nötter, äpplen och stenfrukter.
Allergi mot insekter är kopplad till allergi mot skaldjur och latexallergi är relaterad till allergi mot bl a banan, kiwi och avokado.

Alla allergiker får inte korsreaktioner

Denna kunskap är ett hjälpmedel för allergiker, inte en ”lista” som man ska undvika/utsluta.
Man inte ska plocka bort alla födoämnen som kan korsreagera med det man är allergisk mot.
– Ta bara bort det du får besvär av. Man kan säga så här: ät det du tål, men var extra försiktig med nötter eftersom det blir sådana kraftiga reaktioner om det skulle korsreagera med just det. Men anafylaxi (allergichock) är ändå relativt ovanligt i de här sammanhangen.
Att utesluta många födoämnen i förebyggande syfte är inte bara onödigt, utan kan rent av vara skadligt. Dels finns risken för brister av olika slag, men det kan också orsaka att man får ännu kraftigare reaktioner mot ämnetVegetabiliska födoämnen

Speciellt vanligt är korsreaktioner inom rosaceae-familjen. Samtidig överkänslighet för äpple, päron, stenfrukter och mandel är vanligt. Även för nötter tillhörande olika botaniska familjer t ex hasselnöt/valnöt/ paranöt. Andra som ofta hänger ihop är kiwi och avokadoAnimaliska födoämnen

De som är allergiska mot äggvita är ofta även allergiska mot äggula. Komjölksallergiker för mjölk från get och häst. Olika kräftdjur och blötdjur korsreagerar delvis med varandra, samma gäller olika fiskar.


Björkpollen

Parabjörkallergi är björkpollenallergi och samtidig reaktion på vissa livsmedel. Symptomen kan vara klåda i gommen, svalget, ögonen och näsan, svullna läppar. I enstaka fall kan det ge svåra allergiska reaktioner.

Vilka grönsaker och frukter man reagerar på är individuellt.
Allergenet är värmekänsligt och förstörs vid upphettning, Det mesta av allergenet finns intill skalet på t ex äpplen. Detta gör att en del tål skalad frukt medan andra tål den bara i kokt form. Det är oftast råa frukter och grönsaker som orsakar besvär.
Besvären kan variera under året, under pollensäsongen reagerar man men under övriga delen av året har man inga besvär.
Fruktallergin hos björkpollenallergiker är hos många ett beskedligt problem men hos några riktigt besvärligt.

De födoämnen som kan orsakar dessa besvär är
Potatis, morötter , paprika, tomat, jordnötter, jordgubbar, kiwi, kärnfrukter t ex äpplen (olika äpplen har olika tendens att ge besvär Jamba, Macoun, Gloster, Altländer och Hammerstein har t ex vid provokation visat sig tolereras bättre. Det kan vara idé att pröva olka sorter.) och päron, stenfrukter t ex persikor, aprikoser, plommon, nektariner, biggarråer, körsbär och mandel.
Nötter, främst hasselnöt, ger ofta besvär även i tillagad form, denna allergi skall inte förväxlas med äkta nötallergi.
Födoämnen som givit besvär enligt enkätstudie
(i fallande ordning, siffran anger % som sagt sig reagera)
Hasselnöt 44
Äpple 40
Kiwi 27
Persika 26
Körsbär 25
Päron 23
Valnöt 21
Plommon 20
Mandel 19
Morot 18
Nektarin 17
Paranöt 16
Potatisskal 15
Aprikos 7

Oftast tål björkpollenallergiker
Melon, ananas, vindruvor, banan och citrusfrukter
Hallon, vinbär krusbär, blåbär och lingon
Exotiska frukter såsom
Squash, lime, litchie, rambutan, pomelo, mangostan, ugli, pepino, cherimoya, carambola, kaktusfikon, papaya, ogen, pitahaya, dadel.

Gråbo

Gråbo är ett ogräs tillhörande familjen korgblommiga, Asteraceae, och blommar på hösten.
Allergi mot gråbo är i Sverige mindre vanligt än allergi mot gräs och lövträd.
Födoämnen eller kryddor som har samband med gråbo hör framförallt till flockblomstriga växter, Apiaceae.

Vid allergi mot gråbo kan man ibland få besvär av,
Buljong och kryddor kan innehålla selleri. Vid extrem allergi bör buljong och kryddor undvikas/kontrolleras noga.
selleri
persilja
morot
vitlök
paprika
koriander
kamomill
anis
fänkål
kummin
malört
solrosfrö
vallmofrö
sesamfrö
honung
dragon
ris

Ragweedpollen , Ambrosia (avlägsen släkting till gråbo)

Samband har konstaterats med
Vattenmelon
Cantaloupe
Zucchini
Gurka
Banan

Gräspollen

Födoämnesöverkänslighet är inte vanligt hos gräspollenallergiker i Sverige
Samband har hittats med vete och andra sädesslag, tomat, jordnöt, ärta, soja, lök och melon


Latex

Korsreaktioner har påvisats mellan latex och framförallt en del frukter, som banan, avokado, kiwi, kastanj, nektarin, persika, körsbär, plommon, passionsfrukt, ananas, mango, jordgubbar, tomat, melon och även skaldjur.


Nötter mandel fröer


Symptom vid förtäring kan vara allt från lätt klåda i gommen eller nässelutslag till livshotande allergisk chock. Särskilt hos lövträdspollenallergiker är nötallergi vanlig, anafylaxi (allergichock) är ändå relativt ovanligt i det sammanhanget.

Nötter och mandel kan finnas i t ex bakverk, frukostflingor, müsli, chokladkonfektyr, i sallader, ströbröd och även i t ex fiskrätter, det finns också i marsipan och mandelmassa.


Vallmofrö

Allergi mot valllmofrö har rapporterats, liksom korsreaktioner med sesam, kiwi, hasselnötter och rågmjöl.


Ätlig kastanj

kallas också ädelkastanj, marron och sweet chutney. Den är nära släkt med både hassel, björk och al. Korsreaktioner är inte beskrivna men kan inte uteslutas.
Används i soppor, tillsammans med andra grönsaker i stuvningar och fyllningar.
Skalade kastanjer inlagda i sockerlag förekommer under beteckningen marron glacé.

Vattenkastanj

härrör från en vattenväxt, som inte är släkt med den ätliga kastanjen

Kinesisk vattenkastanj

eller pi tsi är rotknölen från en sumpväxt. I Sverige förekommer den som burkkonserv.


Sheanötter

Ur sheanötter utvinns sheasmör, ett fett med egenskaper likvärdiga kakaofetts. En viss del kakaosmör kan blandas med sheasmör i chokladprodukter. Sheanötter är inte släkt med andra nötter eller fröer och utgör ingen risk för nötallergiker.

Muskot

Muskot är inte släkt med andra nötter eller fröer.


Mandel

Mandel kan ge, men ger vanligen inte, lika allvarliga allergiska reaktioner som andra nöttrer. Mandel är nära släkt med aprikoskärnor. Är man allergisk mot mandel måste man också undvika aprikoskärnor, eftersom proteinerna hos dem är snarlika. Släktskapen mellan mandel, aprikos och andra stenfrukter som körsbär, plommon, persika m fl gör att de flesta mandelallergiker även måste undvika sådana frukter


Kokosnöt

Är en palmfrukt. Kokosnötter är inte släkt med andra nötter.
Korsreaktioner mellan kokosnöt och dadlar finns inte beskrivet, inte heller mellan kokosnöt och andra nötter.Sesamfrö

Vid allergi mot sesamfrö reagerar man på ett eller flera av de proteiner (allergener) som förekommer. Fem olika allergen har identifierats i sesamfrö. Bland dessa förekommer två allergener som är så kallade oleosiner. Oleosiner misstänks vara orsak till de reaktioner på sesamolja som har rapporterats från Frankrike.
Innehåll av sesamfrö, liksom produkter därav, i livsmedel måste alltid deklareras.
Sesamfrö används för smakens skull och som garnering i flera olika typer av livsmedel. Exempel på detta är bakverk, konfektyrer, bageriprodukter (bröd, hamburgerbröd, riskakor), panering av fisk, pastasåser, vegetariska rätter och pesto.
Korsreaktion med vallmofrö och solrosfrö kan förekomma

Senap
Till samma familj som senap hör broccoli, brysselkål, kål, blomkål, kålrabbi, kålrot, rädisa, pepparrot och vattenkrasse. Många proteiner inom samma växtfamilj är snarlika. Därför kan det förekomma att man reagerar på flera arter inom samma familj . När det gäller senap har sådana korsreaktioner rapporterats endast i några få fall
Allergi mot senap kan yttra sig som klåda och utslag på läpparna och i munnen, nässelutslag, svullnader i ansiktet och halsen samt astma och andningsbesvär. Även allvarliga anafylaktiska reaktioner har rapporterats.
Malda senapsfrön används som ingrediens i senap. Senap i sin tur är ingrediens i majonnäs, gravlaxsås, Cumberlandsås, salladsdressingar och marinader. Senapspulver är en vanlig ingrediens i curry. Hela senapskorn förekommer i kryddade korvar, i gurkinläggningar och i pickels. Omalda senapsfrön (oftast de gula) är en viktig ingrediens i traditionella inläggningar, exempelvis av sill och gurka. Traditionell svensk julskinka ska griljeras med senap.
Innehåll av senap och produkter därav i livsmedel måste alltid deklareras


Selleri

Till samma familj hör morötter, palsternacka, anis, fänkål, kummin, persilja och dill. Proteiner från olika arter inom samma växtfamilj kan vara snarlika. Därför finns det en viss risk för den allergiske att reagera på flera arter inom samma botaniska familj.
Allergi mot selleri kan yttra sig som klåda i munnen, nässelutslag och svullnader samt andningsbesvär. Även allvarliga anafylaktiska reaktioner orsakade av selleri har rapporterats.
Vid allergi mot selleri har framför allt tre olika proteiner identifierats. Ett av dessa är värmestabilt, de andra två värmekänsliga men i olika grad.
Innehåll av selleri och produkter därav i livsmedel måste alltid deklareras.
Paprika
Hör till samma familj som potatis, chilipeppar, cayennepeppar och tomat.
Korsreaktion till följd av allergi mot gråbopollen kan ibland förekomma.


Curry


är en kryddblandning, currypulver. Man kan därför egentligen inte säga att man är allergisk mot "curry".
Det man reagerar på är någon/några av kryddorna och detta bör utredas då dessa förekommer även i andra sammanhang.

Currypulver kan innehålla många olika kryddor och recepten på curryblandningar varierar i det oändliga. Ett tjugotal kryddor brukar förekomma oftare än andra. De kryddor som utgör mindre än 2 procent av blandningen behöver inte namnges i ingrediensförteckningen utom senap och selleri.

Gurkmeja, som ger den karaktäristiska färgen, ska alltid ingå.

Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin
anses nästintill obligatoriska.

Bockhornsklöver, fänkål, muskotnöt, anis, kummin, lagerblad, saffran, senap, sesamfrö, spansk peppar (till exempel cayennepeppar), löksalt, selleri och vallmofrö
kan också förekomma.

Bockhornsklöver är en baljväxt. Personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärter och bönor kan även reagera på bockhornsklöver.

Fänkål, anis och kummin tillhör flockblommiga växter (familjen Apiaceae). Personer med allergi mot gråbo och selleri kan vara känsliga även mot dessa kryddor.
Om Korsreaktioner Allergi
Om Korsreaktioner Allergi Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din åsikt om Om Korsreaktioner Allergi© 1999 - 2019 (20 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade