Historien om Joakim och allergimat

Historien om Joakim och allergimat

0 gillar 0
Resan med allergimat.com startade 1999, när jag insåg enkelheten och fördelen internet och en databas kan ge. Att kunna sortera recept och information utifrån olika allergier skulle kunna underlätta för många. Då började jag bygga den första versionen av webbsidan.

Är du nyfiken på min bakgrund och vägen fram för allergimat, så kommer här en mer personlig och längre beskrivning.
Eller hoppa till stycket om allergimat >>

Joakim startade allergimat.com 1999Vem är Joakim?
Född i början på 70-talet och utbildad huvudsakligen inom projektledning och marknadsföring. Som ganska liten (vid 4 år) fick jag problem med magen, och det skulle ta ganska lång tid innan jag fick rätt diagnoser. Vid 12 år konstaterades glutenintolerans (celiaki) och några år senare chrons sjukdom (kronisk inflammation i tunntarmen). Min hälsa varierade i takt med olika mediciner och skov, men jag blev sakta sämre (och smalare) och fick göra min första operation akut vid 18 år. Efter det har min fysiska hälsa gått upp och ner i cykler och den senaste operationen gjordes 2008. Celiakin har även om den inneburit en strikt diet varit ett mindre bekymmer för mig, medans chrons sjukdom har varit ganska besvärlig. Chrons är en sjukdom som går i skov, skapar inflammationer i tarmen och kan ibland innebära helt stopp som gör det svårt att äta fast föda.

Vid 2004 kom min sjukdomshistoria ifatt mig lite grann, mentalt. Det blev som en slags utmattning efter många års sjukdom, osäker framtid för hälsan med återkommande dåligt mående och mer och mer bortopererad tarm. Det resulterade för mig i en växande oro, rädsla och ångest, jag började tappa hoppet om en frisk framtid och isolerade mig på olika sätt. Mitt i detta var mina två barn små, vi byggde hus och jag drev eget företag, det spelade nog också in en del. Min väg genom detta kommer troligen pågå under lång tid, men efter ganska många år av terapi, många lästa böcker och mycket reflekterande så har mitt liv och mitt förhållningssätt idag förändrats på många olika positiva sätt.

Vid 2010 hade operationen två år innan läkt och kroppen började återställa sig. Samtidigt försökte jag trappa ner mina mediciner (bla kortison som jag ätit i 25 år) vilket gav positivt resultat. Dock inte helt enkelt eller självklart, men nu kunde jag bli mer fysiskt aktiv igen. Och efter min mammas bortgång fick jag ett tydligare fokus, en vilja och kraft att försöka förstå och ta hand om min hälsa, ur ett för mig lite nytt perspektiv. Jag hade inget val helt enkelt så det föll sig ganska naturligt. Min terapi, böckerna och "studier" i ämnet gjorde det logiskt för mig. Med träning (främst löpning), mer "ren" mat, mindre socker, mindre stress och en strävan efter mer harmoni i mitt liv så har mitt mående och mina olika värden, inkl inflammation i tarmen förbättrats stadigt. Idag är jag helt fri från mediciner (förutom vitaminer och tillskott) och känner mig starkare än på länge.

Nu har jag hittat en rytm som känns hållbar och sund för mig och min kropp. Cyklar, springer och simmar regelbundet vilket har lett till x-antal lopp av både längre och kortare slag, platt mark och i skogen. Rör på mig 3-4 ggr per vecka, jag äter mindre kött, mindre socker och mer mat gjord på rena råvaror. Försöker hålla mig från stress och krav, och sova ca 8 tim i genomsnitt. Tex bara min frukostgröt gör underverk för mig. Då upplever jag att mitt mående och min hälsa blir riktigt bra.

Detta tillsammans gör det både värdefullt och stimulerande för mig att driva och utveckla allergimat. Kanske kan det hjälpa eller göra det lite enklare för andra i sin vardag, eller vara vägen till en förbättrad hälsa och mående. Det ska vara kul och gott att laga mat, oavsett diet.

allergimat.com
Ganska snabbt blev allergimat.com en uppskattad sida, och responsen var ibland överväldigande. En fin belöning att kunna göra något som ger andra glädje och nytta. Det har varit en bra motivation för att fortsätta vidare, utveckla och förbättra. Det stämde fint in med ambitionen att försöka hjälpa och underlätta för andra allergiker.

Efter den första versionen av webbsidan sökte jag och fick kontakt med Louise Malmberg som är en erfaren och kunnig dietist med inriktning på matallergier. Kanske den bästa i landet. Louise driver Dietistbyrån och vi startade ett samarbete, hon bidrog med mycket sakkunskap och har kontrollerat mycket av innehållet. Då byggde vi även första versionen av vår webbshop, Louise drev redan postorderförsäljning av allergivänliga produkter sen många år. Hela systemet är byggt från grunden för att kunna skräddarsy funktionerna så som vi önskat.

Med åren har nya versioner tagits fram, nytt innehåll, nya faktablad och recept. Allergimat har i huvudsak varit ett obetalt jobb och därmed en sidosyssla, dock med många timmars arbete. Från början hade jag ingen kunskap om programmering (men ett stort intresse för internet), så det var något jag fick lära mig på vägen.

Med tiden har kraven på webbsidor ökat, både vad det gäller innehåll, användbarhet, säkerhet som teknik. Webbsidans olika versioner har kommit löpande, ett stort steg var vid omvandlingen till mobilanpassade sidor (responsiv design). En annan har varit sökmotoroptimering för att fortsatt synas med relevanta resultat på google. Detta har dock inneburit att alla delar av allergimat inte har hunnit uppdateras färdigt, och webbsidan har vissa delar kvar i gammal design. Jag har helt enkelt inte hunnit.

2018 började en ny fas med målet att lyfta allergimat till en professionell och lönsam verksamhet. Uppdatering av teknik, innehåll och funktioner som kan ses och förhoppningsvis uppskattas av en större publik. Det kräver dock lite andra resurser, och ett team som tillsammans löpande kan uppdatera och skapa ny information och nya verktyg. Här kan du läsa mer om arbetsplanen, eller följa utvecklingen av vad vi jobbar med. 2019 lanserade vi betalmedlemskap som är tänkt att bli vår primära finansieringskanal framöver.

Vi började tidigt att inkludera olika typer av allergi och multiallergier och kommer ha kvar fokus på det. Med målet att utöka och istället täcka fler kombinationsallergier och dieter. En skillnad mellan idag och 20 år sedan är antalet icke-diagnostiserade som ändå lever med och har behov av olika dieter.

Rent ekonomiskt är mitt närmsta mål att bli minst 1000 betalande medlemmar, då kan vi utveckla sidan vidare till ny nivå. Om du tycker om allergimat, hjälp mig gärna och bli en betalande medlem idag.

Har du frågor eller funderingar, tveka inte att höra av dig. Tack för att du ville läsa.

Mvh Joakim
Historien om Joakim och allergimat
Historien om Joakim och allergimat Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Historien om Joakim och allergimat© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade